Снимка: БГНЕС

Терминали за сателитен интернет Starlink "специално за SVO" могат да бъдат закупени от частни продавачи в Русия за 240–299 хиляди рубли на брой. Това съобщават от "Важни истории" в разговор с представители на три руски сайта, където се продават терминали.

Starlink работи само близо до украинските граници, а личните акаунти на устройствата са свързани към мрежата през Полша.

Продавачите на Starlink твърдят, че терминалите ще работят без прекъсване в окупираните от Русия територии на Украйна, включително Крим. Освен това зоната на покритие на Starlink се простира до Калининград и Камчатка.

Фактът, че комплектите Starlink се продават открито в Русия на публични платформи, беше обявен във вторник от представителя на Държавната дирекция за разузнаване на Украйна Андрей Юсов. Разузнавателната служба също така публикува радиоприхващане на разговори, в които се твърди, че руските военни обсъждат съответните възможности за придобиване на сателитен комуникационен терминал Starlink.

"Арабите носят всичко: кабели, Wi-Fi, рутер...", казва един от гласовете на записа. Той отбелязва, че цената на закупуването на устройството е 200 хиляди рубли.

"Важни истории" пише, че всички терминали в продажба вече са конфигурирани и готови за употреба. Предлагат се "Версии V1, V2 RV и SL Global", цената им варира от 240 хиляди до 299 хиляди рубли в зависимост от сайта.

Плащането се приема в брой или с карта, а онлайн магазин за домакински уреди, който също продава оборудване, номинално недостъпно в Руската федерация, е готов да приеме превод от юридическо лице. Можете сами да вземете покупката си в жилищни сгради в близост до търговския център Aviapark на Ходинское поле и близо до жилищна сграда на улица Генерал Глаголев в Хорошево-Мневники.

Както отбелязва "Важни истории", няколко къщи в квартала с посочените адреси са в списъка на секретните обекти на "спецконсуматори на електроенергия", които Центърът по досиетата разкри преди това. Също така недалеч от съоръженията на ГРУ - щабът на военното разузнаване и Военната академия на руското министерство на отбраната, където се обучават офицери от разузнаването. Журналистите не успяха да установят пряка връзка между адресите на продавачите и военни съоръжения наблизо.

В Европа терминалите Starlink струват от 450 до 2843 евро (приблизително от 44,2 хиляди до 282 хиляди рубли), а цената за стандартен абонамент започва от 50 евро на месец.

Както писа The Insider през май 2023 г., частни търговци продаваха Starlink в Русия, но не гарантираха възможността за свързване на терминала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase