Снимка: БГНЕС/EPA

Шведският главнокомандващ наскоро се появи в телевизионно предаване за деца и обясни, че трябва да се подготвим за евентуална война. Норвежките власти все още не са стигнали толкова далеч. Но те сигнализират, че светът около нас става все по-опасен, съобщава NRK.

"За съжаление събитията се развиват в грешна посока. Сега ситуацията е по-опасна, отколкото в началото на 2023 г.“, казва ръководителят на норвежкото разузнаване Нилс Андреас Стенсйонес.

Той отбелязва, че Украйна е под силен натиск, а руската икономика се справя по-добре от очакваното.

Норвежките органи за сигурност проведоха съвместна пресконференция, на която всеки представи оценката си за заплахите.

"Така че виждаме по-ясно сътрудничество между недемократични държави, които искат да предизвикат "западното господство“, както го наричат“, казва Стенсйонес.

В същото време войната в Ивицата Газа създаде несигурност в Близкия изток.

Освен това норвежката полицейска служба за сигурност (PST) предупреди, че китайски кораби също се използват за шпионаж.

Докладът на норвежкото разузнаване, наречен Focus, е само една от трите оценки на заплахите и риска, публикувани през първото тримесечие на новата година. Другите две бяха служба "Полицейска охрана" и ГД "Национална сигурност".

"Руското военно производство е установено и е в разгара си, като Китай, Беларус, Иран и Северна Корея предоставят значителна материална подкрепа“, се казва в доклада.

"Русия е по-силна в конфликта, отколкото преди година, а руската военна мощ остава надвиснала военна заплаха за суверенитета, населението, територията, основните обществени функции и инфраструктурата на Норвегия“, пише разузнавателната агенция.

Преди това Норвегия се смяташе за приятелски съсед на Русия. Но сега ситуацията се промени и тя се възприема като част от враждебния Запад.

Стенсйонес подчерта острата реторика на Русия, особено спрямо Швеция и Финландия. Според него Москва се е опитала да наводни Финландия с бежанци и мигранти.

"Затова трябва да сме подготвени за набор от всеобхватни мерки. Но заплахата от използване на военна сила също зависи от това как ще се развие конфликтът в Украйна“, казва Стенсйонес, цитиран от "Фокус".

В краткосрочен план, смята той, Русия има повече от достатъчно бойни действия в Украйна и в момента тя няма нито способността, нито интересът да ескалира допълнително конфликта.

Но ако Русия победи, картината ще бъде различна, смятат представители на разузнаването.

"Конфликтът в Украйна ще бъде решаващ. Ако Русия получи контрол над икономиката, набере инерция във военната индустрия и постигне военен успех, тя ще бъде по-склонна да повярва в използването на военна мощ, отколкото ако излезе от конфликта, особено след като не е постигнала нищо“, твърди Стенсйонес.

Заключението на разузнавателния доклад е ясно: "Норвегия е изправена пред заплаха, по-голяма, отколкото е била от десетилетия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase