Снимка: БГНЕС

Контролираните от Кремъл медии поправиха грешка, която Владимир Путин направи за Втората световна война в интервюто си с Тъкър Карлсън.

Беше съобщено, че междуметията на бившия водещ на Fox News по време на негово интервю, публикувано в четвъртък, също бяха отрязани, а версия, гледана онлайн, пропусна спорен сегмент, в който руският президент говори за Адолф Хитлер.

Резултатите от интервюто продължават, тъй като американският водещ е изправен пред критики, че е направил малко, за да предизвика руския президент, особено по време на монолози за руската история, които той използва, за да оправдае пълномащабното си нахлуване в Украйна.

В една част от интервюто Путин допусна фактическа грешка при описанието на предполагаема среща с украинския президент Володимир Зеленски, когато според уебсайта на Кремъл Карлсън го попита дали украинският президент има "свободата да преговаря за разрешаване на този конфликт."

Путин отговори: "Трудно ми е да преценя" и каза, че "бащата на Зеленски се е борил срещу фашистите, нацистите по време на Втората световна война“.

Едно от оправданията, които Путин даде за войната, която започна, беше да отърве Украйна от нацистите, чието предполагаемо присъствие и влияние беше отхвърлено като глупост от Киев и международната общност.

Путин продължи: "Веднъж говорих с него за това. Казах "Володя, какво правиш? Защо днес подкрепяш неонацистите в Украйна, когато баща ти се бори срещу фашизма?" където по време на това, което Москва нарича Великата отечествена война, водена от СССР срещу Германия, той е бил "войник на фронтовата линия".

Бащата на Зеленски, Александър, е роден едва през 1947 г., две години след края на войната, въпреки че неговият баща - дядото на украинския президент, Семьон, наистина се е сражавал, отбелязва разследващото издание на руски език Агентство.

От понеделник уебсайтът на Кремъл запази думата "баща" в преписа на интервюто, но Agentstvo съобщи, че държавните медии ТАСС, Лента.ру и таблоидът Комсомолская правда са заменили думата "баща" с "дядо" на следващата сутрин излъчването.

"Това предполага, че поне някои медии са разбрали по време на публикацията, че Путин е направил грешка и са се "питали да я поправят", каза Agentstvo.

"До неделя вечерта на зрителите беше показана вече цензурирана версия на думите на президента, където той не говори нито за бащата, нито за дядото на Зеленски", се добавя в него, като се отбелязва как е направена промяната за телевизионния канал Русия 1.

Руската медийна платформа RTVI каза, че някои от въпросите на Карлсън също са изрязани от уебсайта на Кремъл, като например когато американският водещ последва речта на Путин за хилядолетна история с „Не съм сигурен, че е уместно“.

Версия на интервюто, което беше широко гледано онлайн в OTC Live, руски канал в YouTube, пропусна отговора на Путин на въпрос за Полша и Украйна, който спомена Адолф Хитлер.

Руският президент каза, че Полша е "принудила" Хитлер към агресия, като е била "несътрудничеща" с исканията на нацистите да завземат територии, включително полския град Гданск, известен тогава като Данциг.

Няма доказателства в подкрепа на твърдението на Путин, че Хитлер не е имал "друг избор" освен да нахлуе в Полша, а Националният музей на Втората световна война казва, че германският лидер е провел операции под фалшив флаг, за да подготви почвата за нахлуването през 1939 г.

Полският външен министър Радослав Сикорски написа на X, че Путин е "параноичен" и нарече "шокиращо" това, че Карлсон е дал на руския лидер трибуна да разпространява фалшивите си твърдения.

Тетяна Хранчак, гостуващ асистент-преподавател в Училището по гражданство и обществени въпроси Максуел на университета в Сиракюз, която избяга от Киев в началото на войната, каза пред Newsweek, че Путин е искал да даде интервюто, за да разпространи изкривени разкази за своето нашествие.

Поради липсата на междупартиен консенсус относно по-нататъшната помощ за Украйна в САЩ, тя каза, че Путин „подчертава, че това не е вашата война, тя е толкова далеч от вас, вие имате други въпроси освен Украйна.

"За руснаците обаче неговите пропагандисти имат други послания за война с колективния Запад, за прекрояване на света и възстановяване на имперското величие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase