Снимка: архив, БГНЕС

Русия започна да купува банани от Индия и ще увеличи вноса от тази страна, съобщи Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор, цитирана от Ройтерс. Решението е взето, след като Москва се отказа от най-големия си вносител Еквадор заради решението му да размени старото си съветско военно оборудване за нови оръжия от САЩ.

Първата пратка банани от Индия е транспортирана в Русия през януари, а следващата е планирана за края на февруари, каза Росселхознадзор и добави, че "обемът на износа на плода от Индия към Русия ще се увеличава".

Миналата седмица Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол отмени вноса на банани от пет еквадорски компании, твърдейки, че е открила пестициди в техните продукти.

Медиите в Еквадор съобщиха вчера, че според Агенцията по безопасност на храните в страната само 0,3% от доставките на плода за Русия са съдържали вредители, което не представлява опасност.

Отказът на доставките на банани дойде, след като Москва осъди споразумение, съгласно което Еквадор ще предаде съветско военно оборудване на САЩ в замяна на ново американско въоръжение на стойност 200 милиона долара.

Съединените щати обявиха, че оръжието от Еквадор ще помогне на Украйна на бойното поле срещу Русия.

Търговските отношения между Делхи и Москва се задълбочиха от 2022 г. насам, когато западноевропейските страни наложиха санкции върху Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, като принудиха Кремъл да засили връзките си с Китай, Индия и други незападноевропейски страни, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase