Снимка: Bulgaria ON AIR

Вчера при специализирана акция беше арестуван служител на ГДБОП. Сигналът е получен от чужда разузнавателна служба. По първоначални данни задържаният е имал достъп до разследвания срещу руски фирми. Именно тази класифицирана информация мъжът предавал на бивш дипломат на Москва у нас, който в момента е персона нон грата.

"Това е наистина притеснително. Става въпрос за български гражданин, български служител, в българска силова структура, който работи за чужда държава. Би трябвало нашите служби да бъдат водещи в това разследване. Възможно е да има връзка и с други държави, тоест да бъде разкрита някаква мрежа от хора, които са работили за Русия и нашият служител да бъде част от тази мрежа. Чужди правителства и чужди служби да ни казват, че имаме къртица, е несериозно", заяви бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

През годините са разкривани множество руски шпиони на територията на България.

"Забелязвам, че има закономерност. Предстоят посещения в САЩ, предстоят избори и други събития. Скоро ще влезем в рекордите на Гинес по разкрити руски шпиони. Не знам каква е тази навалица тук. Или те са много, или ние работим по-усърдно от другите служби. Предполагам, че има и други разузнавачи, не само от Русия", каза журналистът проф. Валерий Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него е притеснителен фактът, че задържаният работи в отдел "Киберсигурност" и има достъп до сериозно количество информация.

И двамата гости отбелязаха, че е възможно причината за шпионажа да е както финансова, така и базирана върху личностни политически възгледи.

"Има сериозни симпатии, включително и на служители на външното министерство, и на отбраната. Някои от тях даже са учили в Русия или свързани с това, държави, но според мен има и финансов аспект. Пренебрегвайки тези случаи, е възможно през следващите години отново да избухне скандал", посочи Керемедчиев.

Проф. Тодоров е убеден, че е необходимо държавата да предоставя повече информация на гражданите за такива случаи, при които биват открити пробиви в сигурността на България.

"Доста оскъдна е информацията, включително и в предишните случаи. Беше изгонен служител, беше изгонен журналист. Дайте повече информация - каква шпионска дейност са извършвали тези хора? 85% от това, което набираме, са от явни източници за информация. Нека да стане ясно дали е извършена превантивна дейност или премахваме агенти на влияние, или хора които имат достъп и са изнесли информация, каква информация са изнесли, дали тя е засегнала националната сигурност. Когато се мълчи, стигаме до иронията, че се получава кампанийно с актуални поводи", обясни проф. Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase