Снимка: БГНЕС
fallback

На тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността няма да бъдат допуснати няколко чуждестранни лидери, както и представители на някои германски партии, заяви председателят на форума, предаде ДПА.

Правителствата на Русия и Иран няма да получат покани за конференцията, която ще продължи от 16 до 18 февруари и в която ще се включат около 50 държавни лидери и близо 100 външни министри.

Въпросният форум се провежда всяка година и представлява независима среща на различни страни, които обсъждат въпроси от сферата на сигурността и взимат решения относно настоящи и бъдещи предизвикателства, отбелязва ДПА. Обикновено в консултациите участват държавни глави, правителства, международни организации, депутати и високопоставени представители на отбранителните структури.

"Преди няколко дни руският президент заяви, че много ще се радва да преговаря, но не и с това украинско правителство. С други думи няма сериозна воля за преговори", каза председателят на конференцията Кристоф Хойсген.

"Ето защо ние заявихме, че няма да поканим руското правителство, но ще отправим покани към руснаци от неправителствени организации и към политици, живеещи в изгнание", допълни той.

Хойсген постъпи по същия начин и миналата година, когато се състоя първата Мюнхенска конференция по сигурността след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна.

"В случая с Иран чуваме от германското правителство, а също и от американците, че няма интерес към преговори. При сегашното положение на нещата ние каним само иранци от неправителствени организации", каза още председателят на форума.

Той допълни, че някои германски политически партии също няма да присъстват, като посочи крайнодясната "Алтернатива за Германия", която не бе допусната и до миналогодишната конференция. (Н. Велев, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Анонимен

преди 3 месеца

На каква сигурност е посветен този форум не знам. През 2008 Путин ги предупреди, те му се смяха. Абсолютно скъсали с реалността "хора"

71

Анонимен

преди 3 месеца

За сащ и България нямат ли покани

70

Анонимен

преди 3 месеца

Точно сега Лавров си Го премести в другия крачол.

fallback