Снимка: БГНЕС

Вечерта на 29 януари украинските медии съобщиха, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний може да е бил освободен от длъжност. Тази информация беше споделена от няколко настоящи и бивши членове на Върховната рада, парламента на Украйна, както и от новинарски публикации и канали в Telegram.

Някои източници казаха, че украинският президент Володимир Зеленски вече е подписал указ за освобождаването на Залужний, но все още не го е обявил публично. Говореше се, че шефът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов е потенциалният заместник на Залужни. Други източници заявиха, че командирът на ВСУ е бил уведомен само устно за уволнението, без то да е официално оформено с указ. Според източниците Залужний е бил извикан в кабинета на президента и му е предложен постът на посланик, който той е отказал.

Официални лица скоро съобщиха, че информацията за уволнението на Залужни "не е вярна". Министерството на отбраната на Украйна публикува следното съобщение в Telegram: "Уважаеми журналисти, отговаряме на всички едновременно: Не, това не е вярно". Прессекретарят на президента Владимир Зеленски Сергей Никифоров съобщи, че "президентът не е уволнил Залужний".

Източник от украинското ръководство, който е запознат със ситуацията, каза на Meduza, че информацията за предстоящото уволнение на Залужни е фалшива и че в близко бъдеще няма да има уволнения. По време на вечерното си видеообръщение Зеленски не направи изявления за Залужний.

Украинското издание "Дзеркало тижня", позовавайки се на източник от кабинета на Зеленски и близък до Залужний, съобщи, че президентът се е срещнал лично с главнокомандващия на 29 януари, като му е предложил да подаде оставка. Според източника Залужний е отговорил, че е право на Зеленски като президент да решава с кого иска да работи, въпреки че самият той не възнамерява да пише писмо за напускане. За да освободи главнокомандващия на ВСУ с указ на президента, министърът на отбраната също трябва да издаде съответната заповед, отбелязва изданието.

Източниците на изданието съобщават, че на Залужни не е било предложено "нищо адекватно или съществено" — само позицията на помощник или съветник. Според тях уволнението на Залужни може да е първата от много кадрови промени в командната структура на ВСУ и политическото ръководство на страната.

Financial Times, позовавайки се на четири източника, запознати със ситуацията, писа, че кабинетът на Зеленски вече е взел решение да уволни Залужний, въпреки че все още определя точния момент и кандидата, който да го замести. Потенциалните приемници включват Александър Сирски, командир на Сухопътните сили на AFU, и Кирило Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на Украйна.

Самият Залужний не е коментирал информациите за неговото уволнение. На страницата си във Facebook той публикува снимка без надпис, на която се вижда как позира с началника на Генералния щаб на ВСУ Сергей Шаптала.

Международните медии обсъждат възможен разрив между Зеленски и Залужни от миналата есен. След провала на контранастъплението на Украйна Залужний даде интервю за The Economist, в което каза, че войната е в задънена улица и може да се проточи с години. Зеленски отговори, като каза, че не вярва, че ситуацията е стигнала до задънена улица, а по-късно каза, че е било голяма грешка военните да се намесват в политиката.

Според съобщения в медиите Зеленски започнал да заобикаля Залужни, когато общувал с други командири и правел злобни шеги по адрес на главнокомандващия.

"Това наистина обезсърчава командира и най-важното – пречи на командването на цялата армия", пише изданието "Украинска правда", позовавайки се на източници от най-близкото обкръжение на Зеленски. Официални изявления, направени от кабинета на Зеленски, посочиха слуховете за конфликт между него и Залужни като глупости и ги приписаха на информационната война на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase