Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Членовете на руска рок група в самоизгнание "Би-2", известна с това, че се противопоставя на войната на Москва в Украйна, са изправени пред вероятност да бъдат депортирани у дома, след като бяха арестувани в Тайланд за нарушаване на имиграционните правила.

В събота говорителката на руското външно министерство Мария Захарова ги обвини, че спонсорират тероризма, като публично подкрепят Украйна, което породи опасения, че в Русия може да им бъдат повдигнати наказателни обвинения. Руският консул в Пукет заяви, че те ще бъдат изпратени в Банкок за депортиране въз основа на тяхното гражданство.

Тъй като четирима членове на групата "Би-2" притежават израелски паспорти - а един е и австралийски гражданин - въпросът се превърна в дипломатическо главоболие за тайландските власти и вероятно ще разтревожи избягалите в чужбина противници на Кремъл. Критично настроените към правителството руски артисти срещат все повече трудности при изнасянето на концерти в чужбина, като противниците на президента Владимир Путин твърдят, че се провежда кампания за сплашването и заглушаването им.

След нахлуването си в Украйна Путин предприе безпрецедентни репресии срещу инакомислието, като вкарва критиците си в затвора или ги прогонва в изгнание. През 2022 г. и 2023 г. около 1 милион руснаци, включително някои видни антивоенни културни дейци, напускат страната в най-голямото изтичане на мозъци след разпадането на Съветския съюз.

Шестима от седемте членове на Би-2, които бяха задържани на 24 януари на тайландския курортен остров Пукет за провеждане на два концерта без работна виза, са руски граждани. Защитниците им заявиха, че се очаква да пристигнат в тайландската столица в понеделник и се опасяват, че са станали мишена на атаки заради антивоенната си позиция.

Максим Галкин, комик, който понастоящем живее в Израел, заяви, че му е било забранено да влезе на индонезийския остров Бали за планирано шоу в събота, въпреки че е получил работна виза два дни преди това. Галкин, чиито концерти в Тайланд наскоро бяха отменени от собствениците на заведенията, заяви в Instagram, че паспортните служители в Бали са му показали писмо от руското правителство с искане Индонезия да не го допуска в страната.

Според канала Mash Telegram Галкин е бил глобен със 100 000 дирхама (27 225 долара) от Обединените арабски емирства заради представление в Дубай, в което се е обявил в подкрепа на Украйна. Руският музикант Алишер Моргенщерн заяви в социалните мрежи, че арабската страна му е наложила забрана за влизане в страната.

Москва е обявила вокалиста на групата "Би-2", Галкин и Моргенщерн за "чуждестранни агенти".

Тайландското външно министерство не отговори на изпратената по електронната поща молба за коментар. Запитан за случая, говорителят на израелското външно министерство Лиор Хаят заяви, че Израел "се опитва да помогне" на своите граждани, арестувани в Пукет. Австралийското министерство на външните работи и търговията заяви, че предоставя консулска помощ на австралийски гражданин, задържан в Тайланд.

Според Дмитрий Гудков, противник на Кремъл и бивш депутат, който е намерил убежище в Кипър, предизвикателствата, с които се сблъсква "Би-2", са резултат от съгласувани действия на Русия и изпращат тревожен сигнал, съобщава Bloomberg TV Bulgaria   .

"Властите искат да сплашат всички, които живеят в чужбина, за да покажат, че могат да преследват всеки и навсякъде", казва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase