Снимка: архив, БГНЕС

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на страната, обяви планове за развитие на Курилските острови, включително за разполагане на нови руски оръжия там, предаде ТАСС.

Той изказа мнението, че Кремъл не е против сключването на мирен договор с Япония, но при условие, че Курилските острови не се възприемат като спорна територия, защото "това е Русия".

Ройтерс припомня, че Курилските острови са в центъра на териториален спор между Русия и Япония, които така и не са подписали мирен договор, с който официално да сложат край на конфликта, датиращ още от Втората световна война.

"Курилските острови ще се развиват активно и едновременно с това ще расте тяхната стратегическа роля, като в това влиза и разполагането на ново оръжие там", написа Медведев в социалната платформа "ВКонтакте".

Коментирайки изявлението на японския министър-председател Фумио Кишида, че Токио продължава да се придържа към поетата посока към разрешения на "териториалния въпрос" и сключването на мирен договор с Русия, заместник-ръководителят на федералния Съвет за безопасност отбеляза, че "никой не е против мирен договор", но японската страна е длъжна да осъзнае някои принципни положения. Едно от тях е поетият от руските власти курс за развитието на Курилските острови.

"Териториалният въпрос е приключен завинаги по силата на Конституцията на Русия", написа още Медведев.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase