Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ние се намираме в много по-тежка ситуация от най-тежките ситуации по време на Студената война. Всички основни принципи, които поддържаха мира през Студената война - двуполюсният модел, включително двуполюсният ядрен модел на възпиране, всички тези принципи вече не съществуват. Имаме друг тип глобален политически модел на света, при който имаме двуполярно остро съперничество на върха между Китай и САЩ, като на много по-голямо разстояние от тях е третата сила - Русия. А това двуполярно политическо съперничество "се коригира" от триполярно ядрено съперничество. Като при това триполярно ядрено съперничество едната от ядрените сили не желае да участва в нито една система за контрол върху ядреното оръжие - това е Китай. Това каза проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

В Близкия изток имаме хоризонтална ескалация на конфликта - сблъсъкът започва да обхваща страните, които са в региона, обясни проф. Кънчев. “Ситуацията с Йемен и с хутите е точно такава. Имаме хоризонтална ескалация, която обаче привлича участието на една много важна в Близкия изток държава - това е Иран, който всячески подпомага хутите”.

Следва се определена стратегия. След атаките на Хамас доста подредено се задействат определени стъпки, свъразни с "Хизбула" и с това, което виждаме сега, добави гостът. “Неприятното, което стои на заден план, е, че при анализа на въоръжението на хутите, се оказва, че те имат много високотехнологично оръжие”.

“Те разполагат с крилати ракети, на които могат да се монтират ядрени бойни глави. Разполагат със системи за управление на изстрелване и управление на тези крилати ракети, а също и със системи, които рязко увеличават точността на пораженията, които могат да нанасят. С такива системи разполачат само няколко държави в света. Тоест, имаме една неправителствена организация, недължавна, каквато е дефиницията ни за хутите, която разполага със средства, които по нищо не отстъпват от тези, с които разполага една държава като Иран, като Русия, като Китай и т.н.”

Въпросът е от къде са тези оръжия, след като те нямат фабрики за производство. Допускам, че това идва от Иран, заяви събеседникът, като обаче добави, че “в момента имаме две фабрики  - едната за производство за муниции в Северна Корея, която работи за Москва и другата в Иран за дронове за Русия. Русия коордирира тези усилия за производство на оръжие”.

Действията на Израел в Близкия изток с “гигантските жертви, които се дават там, във висока степен е против интересите на САЩ”, каза професорът. По думите му още със стъпването си в региона САЩ са си поставили за цел да демократизират региона така, както се случи с Източна Европа след краха на СССР. “Дълго време Съединените щати се опитваха да създадат опорни точки на своето влияние и една от държавите, върху която трябваше да бъде изградена американската програма в Близкия изток, беше Израел”, каза готът.

Ако Тръмп се върне в Белия дом, то “едва ли личните му отношения ще доминират над държавните отношения”, коментира експертът. Той поясни, че Тръмп произлиза от неоконсервативните кръгове на американската външна политика. През последните 10 години те започват “много тежка пропаганда на американското могъщество в света”, като трите “основни, ключови инструменти, които се дефинират в американското столетие в този проект”, целящ утвърждаване на лидерската позиция на САЩ в новия век, са, че “Америка трябва да развие глобална мощ, така че няма никаква конкуренция” (1), както и “да се изтегли от точки, които не са типично американски”(2).

“И третият инструмент е създаването на противоракетна отбрана. Това бе реализирано от Рейган и бе в основата на срутването на Съветския блок. От тези кръгове идва Тръмп и той едва ли ще се откаже от тези приоритети”.

На въпроса дали САЩ ще продължи да помага на Европа, или ще я остави сама да се оправя с Москва проф. Кънчев отговори, че един от най-големите приоритети и на демократи, и на републиканци, е, че те трябва да усилят връзките си със своите съюзници, независимо дали става дума за Европа, или за други съюзници в света”.

“Не очаквам, който и да дойде на власт в Белия дом, да се опита да върне назад отношенията с Европа, още повече, че Америка е под силна стратегическа преса от Китай в Азиатско-тихоокеанския регион”.

В момента Китай строи три големи силоза за 300 нови континентални балистични ракети. Това значи че до 2025 година Китай ще постигне заявената цел да се изравни по ракетно-ядрена мощ със САЩ и с Русия. Смятат да направят 6000 ядрени бойни глави и вероятно и повече, категоричен бе гостът.

"Глобалната картина е драматична. Всички се въоръжават. Вече започва вече една голяма дискусия в сферата на ядреното оръжие, в която централният фокус е, че теорията на възпирането, която опази мира по време на Студената война, вече не е валидна. Има вече средства, които могат да обезсилят и първия, и втория удар на ядреното нападение".

За това е толкова силно отчаянието в повечето мозъчни тръстове. Вече се говори за ядрен триполярен свят и опит за триполярно ядрено възпиране. А ние знаем, че най-устойчивият модел на възпиране е двуполярното. При триполярен модел вариантите за война са много повече.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase