Снимка: БГНЕС/ЕРА

Миналата година Русия внесе модерни американски и европейски чипове за над 1 млрд. долара, въпреки ограниченията, целящи да попречат на военните на президента Владимир Путин да се сдобият с технологии, които да подхранват войната им в Украйна.

Класифицирани данни на руската митническа служба, получени от Bloomberg, показват, че повече от половината от внесените полупроводници и интегрални схеми през първите девет месеца на 2023 г. са произведени от американски и европейски компании. Сред тях са Intel Corp, Advanced Micro Devices и Analog Devices Inc, както и европейските марки Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV и NXP Semiconductors NV. Няма предположения, че компаниите са нарушили законите за санкциите, а данните не посочват кой е изнасял технологиите за Русия, откъде са били изпратени и кога са произведени стоките.

Компаниите заявиха, че спазват изцяло изискванията за санкции, прекратили са дейността си в Русия при избухването на войната и са въвели процеси и политики за наблюдение на спазването им. Те заявиха, че работят за противодействие на незаконното отклоняване на стоки, включително със съответните органи.

Търговията подчертава трудностите, с които се сблъскват САЩ и Европейският съюз при прекратяването на доставките на високотехнологични продукти за руската военна машина в резултат на многократните кръгове от санкции след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Това позволи на Русия да продължи да произвежда бойни танкове и други оръжия, включително ракети, които атакуват украинските градове.

Огромната част от ограничените технологии влизат в Русия чрез реекспорт от трети държави, включително Китай, Турция и Обединените арабски емирства. САЩ и ЕС работят за блокиране на тези маршрути, като се фокусират най-вече върху списък с високоприоритетни т.нар. стоки с двойна употреба и модерни стоки, които са открити в руските оръжия в Украйна или са от решаващо значение за тяхното производство.

Понастоящем ЕС работи по нов пакет от санкции и няколко държави членки настояват блокът да направи повече, за да се справи с компаниите в трети държави, както и с търговията с произход от блока, като част от тези предложения.

Дистрибуторите извършват значителна част от продажбите на индустрията за чипове и те на свой ред имат множество доставчици. Производителите невинаги са задължени да проследяват къде отиват продуктите им след продажбата им на тези компании, въпреки че за някои специфични чипове за военна употреба трябва да има документална следа.

Като цяло митническите данни сочат, че през първите девет месеца на миналата година Русия е внесла чипове на стойност 1,7 млрд. долара, от които 1,2 млрд. долара са произведени от общо 20 компании. Останалите 500 млн. долара чипове вероятно са внесени от по-малки производители, включително някои от Европа и САЩ.

Класацията се оглавява от Intel, Analog Devices и AMD, след като се включат притежаваните от тях марки като Altera на Intel и Xilinx на AMD. Американските и европейските компании в списъка имат общи приходи от десетки милиарди долари през 2023 г.

Малък брой китайски производители и тайванската Realtek Semiconductor Corp. също са в топ 20, като Русия е внесла около 17 млн. долара от продуктите на последната. Няма данни тайванската компания да е изнасяла чипове директно за Русия или да е знаела, че стоките ѝ са попаднали там.

Митническата стойност на търговията с високоприоритетни стоки може би е спаднала леко през втората половина на миналата година, което предполага, че усилията на САЩ, ЕС и съюзниците от Групата на седемте за налагане на санкции срещу Русия вероятно започват да дават резултати, въпреки че тя остава над предвоенните нива, съобщи по-рано Bloomberg.

Данните на руските митници сочат, че броят на декларациите и общият годишен обем на доставките на чипс по тегло вероятно постоянно намаляват от 2021 г. насам. Това предполага, че Русия може да плаща повече за стоките, тъй като разходите за заобикаляне на ограниченията нарастват, или че видът на стоките, които Москва доставя, се е променил от началото на войната.

Русия спря да публикува официални данни малко след нахлуването си в Украйна. Федералната митническа служба съобщи в изявление по електронната поща, че временно не предоставя данни за външната търговия.

Целият материал вижте в Bloomberg TV Bulgaria тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase