Кадър: YouTube
fallback

Руският президент Владимир Путин заяви, че руският военен самолет, който се разби близо до границата с Украйна, е бил свален от украинските военновъздушни сили нарочно или по погрешка, предаде Ройтерс.

Москва обвинява Киев, че е свалил самолета Ил-76 в Белгородска област, в резултат на което загинаха 74 души на борда, включително 65 пленени украински войници, които е било планирано да бъдат разменени за руски военнопленници.

Oще по темата
Украйна не потвърди и не отхвърли дали е свалила самолета и оспорва твърденията на Москва за случилото се и кой е бил на борда на самолета.

Въздушният удар с две ракети по руския военен самолет Ил-76, превозващ украински военнопленници, е бил нанесен от противовъздушната отбрана на Украйна, тъй като "приятелски огън" на руските военни е бил невъзможен заради техническите особености на системата "свой-чужд", каза на среща със студенти Путин, цитиран от ТАСС. Руският президент нарече удара по самолета престъпление от страна на Киев.

Резултатите от разследването на сваления от въоръжените сили на Украйна самолет Ил-76 ще бъдат оповестени след 2-3 дни, каза Путин. Тогава ще стане ясно, че системи на противовъздушната отбрана американско или френско производство са обстрелвали руския самолет, добави руският президент.

Путин каза също, че е наредил на Следствения комитет на Русия да оповести в максимална степен всички детайли около катастрофата с руския самолет Ил-76, допълва ТАСС.

Междувременно руският Следствен комитет разпространи видеозапис и заяви, че той показва как украински военнопленници се качват на борда на разбилия се в Южна Русия самолет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украинските коментатори обаче незабавно се усъмниха в истинността на записа.

Комитетът, който е основният разследващ орган в Русия, помести видеото в канала си в социалната мрежа "Телеграм". На него се вижда как превозни средства приближават самолета Илюшин Ил-76 на заснежено летище, след което от тях слизат хора, които се готвят да се качат на борда.

Записът е без звук и е придружен от един-единствен надпис, обясняващ, че това са украински военнослужещи, качващи се на военнотранспортния самолет. Не се уточнява местонахождението.

Засега няма официален коментар от страна на Украйна.

Украинското Radio NV отбеляза в свой коментар, че: "Поради лошото качество на видеозаписа е трудно да се разбере какво точно се случва (на него)".

Кирило Буданов, началник на Главното управление за разузнаване на украинското министерство на отбраната, заяви пред официална организация, занимаваща се с отношението към украинските военнопленници, че засега Киев не разполага с "пълни и достоверни сведения" за това кой е бил на борда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

200

Магелан

преди 3 месеца

Ха,ха,ха.Истинския Путин отдавна е мъртъв и в в хладилната камера.Или като мумията Ленин е балсамиран и ще го слагат в мавзолея до Ленин?

199

Напикан русофил

преди 3 месеца

Путин винаги е прав. Дори когато е мъртъв.

198

КУКУ КУКУ КУКУ КУКУ

преди 3 месеца

АЛО, ОНИЯ В КРЕМЪЛ ? СВЪРШИХТЕ ВОДКАТА И ПРЕМИНАХТЕ НА ДИЗЕЛ ?

fallback