Снимка: БГНЕС

Руски опозиционен политик, който е против войната в Украйна, призова поддръжниците си официално да регистрират подкрепата си за опита му да предизвика президента Путин на изборите през март.

Борис Надеждин, бивш депутат, се нуждае от най-малко 100 000 подписа от поне 40 региона в Русия, за да бъде регистриран за строго контролираните избори. Имаше големи опашки в Москва, Санкт Петербург и други големи градове през уикенда, докато хората се редяха на опашка, за да дадат подкрепата си.

60-годишният Надеждин беше подкрепен от редица видни критици на Кремъл в изгнание, включително съюзници на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални и Михаил Ходорковски, бивш петролен магнат, който сега е един от най-големите врагове на Путин. Уебсайтът на кампанията му гласи, че Русия трябва да прекрати войната и да започне мирни преговори с Украйна и Запада.

Надеждин, чиято кандидатура е подкрепена от малката партия "Гражданска инициатива", стана известен, когато говори срещу Путин и войната по контролираната от държавата телевизия. През май той каза по време на политическо токшоу, че "трябва да изберем някой друг, а не Путин. Тогава всичко ще бъде наред." Подобни коментари са изключително редки по руската телевизия и някои анализатори казват, че Надеждин е бил канен в предавания, за да играе ролята на "момче за бичуване" за прокремълски експерти.

Той каза във вторник, че вече е събрал 100 000 подписа, но че много от тях са нечетливи или по друг начин с недостатъци и че се нуждае от по-голяма подкрепа от всички региони на Русия. Дори и да успее да събере подписите обаче, не е сигурно, че ще бъде допуснат. Източник, близък до Кремъл, каза пред Meduza, че никакви антивоенни кандидати няма да бъдат допуснати до гласуването "при никакъв сценарий".

Леонид Слуцки, ултранационалист, който се очаква да заеме второ или трето място на изборите, каза наскоро пред държавните медии, че не се стреми към победа. "Не мечтая да победя Путин. За какво? Той е най-влиятелният политик на планетата", каза той пред държавните медии миналия месец.

Кандидатурата на Надеждин беше подкрепена и от Екатерина Дунцова, антивоенен адвокат, чиято кандидатура беше отхвърлена миналия месец от контролираната от Кремъл избирателна комисия. Оттогава Дунцова обяви планове за създаване на нова опозиционна партия, наречена Рассвет, което се превежда като Зора.

Повече от 160 руски граждани са били хвърлени в затвора за противопоставяне на войната, според OVD-Info, правозащитна група. Сред тях е Владимир Кара-Мурза, британско-руски гражданин, който беше осъден на 25 години след завръщането си в Москва, за да се опита да ръководи антивоенни протести. Други, получили дълги присъди, са Артьом Камардин и Александра Скочиленко, които бяха осъдени на седем години затвор за антивоенно стихотворение и антивоенни стикери.

Русия също така е готова да въведе закон, който ще позволи на служители да конфискуват собствеността и други активи на хора, които са били осъдени за критикуване на войната или които подкрепят санкциите срещу Москва.

Вячеслав Володин, председателят на руския парламент, каза, че законът е "необходим, за да бъдат наказани негодниците, включително културни дейци, които подкрепят нацистите и изливат мръсотия върху страната ни, войниците и офицерите".

Докато войната наближава втората си годишнина, изглежда малко надежда за уреждане чрез преговори на конфликта, най-големият в Европа от 1945 г. насам. Сергей Лавров, руският външен министър, каза вчера на ООН, че подкрепяният от Запада мирен план на Украйна, който призовава за пълното изтегляне на руските войски от окупираните територии беше „път за никъде“.

Неговите коментари идват след като най-малко шестима души бяха убити при руски ракетни атаки срещу Харков, вторият по големина град в Украйна. Друг човек е убит в Павлоград, в Днепропетровска област. Ракети удариха и Киев, но нямаше загинали. Десетки хора бяха ранени в Украйна при ударите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase