Снимка: архив, БГНЕС

Украински безпилотен самолет е ударил склад за петрол в Западна Русия, което е предизвикало огромен пожар, съобщиха официални лица, предаде Асошиейтед прес.

Това се случва в момент, когато силите на Киев очевидно разширяват атаките си на руска територия преди започването на третата година от войната.

Още по темата
Четири петролни резервоара с обща вместимост 6000 куб. м са били подпалени, след като дронът е достигнал Клинци - град с население около 70 000 души, разположен на около 60 км от украинската граница, съобщи местният губернатор, цитиран от ТАСС.

Ударът очевидно е последният от засилените напоследък усилия на Украйна да изнерви руснаците и да подкопае твърденията на президента Владимир Путин, че животът в Русия тече нормално преди президентските избори на 17 март, посочва АП.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща да удари повече цели в руските гранични райони през тази година. Противовъздушната отбрана на Русия е съсредоточена в окупираните региони на Украйна, твърдят официални лица от Киев, което прави по-отдалечените цели вътре в Русия уязвими на фона на това, че  Украйна разработва дронове с по-голям обсег.

Руският град Белгород, който също е близо до украинската граница, отмени традиционните си православни празненства за Богоявление в петък поради заплахата от украински удари с дронове.

Украински медии, цитирайки служител на разузнаването, съобщават, че днес украински дронове са атакували и фабрика за производство на барут в Тамбов, на около 600 км южно от Москва.

Противовъздушната отбрана в Клинци електронно е заглушила дрона, но той е пуснал взривния си товар върху съоръжението, заяви губернаторът на Брянска област Александър Богомаз. По думите му няма пострадали.

Същото депо беше ударено от украински дрон през май миналата година. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase