Снимка: БГНЕС

Алкохолната зависимост в Русия се е увеличила за първи път от десетилетие, сочат данни на руската държавна статистическа служба.

Руският вестник "Комерсант" цитира данни на Росстат от неговия наръчник "Здравеопазване в Русия-2023", който беше публикуван през декември. То показа, че през 2022 г. – годината, в която започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна – 54 200 пациенти са били диагностицирани с алкохолна зависимост, от които 12 900 са били диагностицирани с алкохолна психоза (състояние, придружено от халюцинации, заблуди, промени в настроението, изблици на насилие или агресия и други симптоми).

Нивата непрекъснато спадат в продължение на десетилетие, между 2010 г. и 2021 г., от 153 900 на 53 300 души, но сега отново се покачват, показва статистиката.

По-рано руското министерство на здравеопазването заяви, че пандемията от COVID-19 е нарушила тенденцията към намаляване на консумацията на алкохол и смъртността, пряко свързана с пиенето. Министерството каза, че през последните 15 години смъртността от алкохолно отравяне е намаляла от 15 на 100 000 на седем на 100 000.

Експерти, интервюирани от Комерсант, приписват неотдавнашното нарастване на алкохолната зависимост в Русия на пандемията от COVID-19, "социално-икономическите сътресения" и "интензификацията на геополитическите конфронтации".

През април 2023 г. британското министерство на отбраната заяви, че се смята, че "изключително голям" брой руски войници, воюващи в Украйна, умират поради злоупотреба с алкохол.

Министерството направи оценката в актуална информация на разузнаването за руската инвазия в Украйна, заявявайки, че "разпространената злоупотреба с алкохол" сред руските войници е свързана с "изключително голям" брой "инциденти, престъпления и смъртни случаи".

Руските командири вероятно виждат проблема като "особено вреден" за представянето на войските на Москва, добави британското министерство, цитирано от Newsweek.

"Значителен брой" от руските жертви могат да бъдат свързани с небойни причини, включително алкохол, както и други фактори като пътни инциденти и хипотермия, се казва в актуализацията на разузнаването.

Също така се смята, че алкохолизмът е широко разпространен сред руския елит. Независимият руски информационен вестник Verstka съобщи през юни 2023 г., че руски официални лица, политици и бизнесмени пият повече алкохол, за да се справят със стреса.

Политиците и "членовете на елита" са станали "по-пияни" от началото на войната в Украйна, съобщава изданието, позовавайки се на хора, близки до Кремъл, парламента и регионалните власти.

Губернаторите пропускат срещи и използват незаконни вещества", каза един източник. "Срещите се прекъсват и хората се напиват на събития."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase