Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин планира пътуване до съседна Северна Корея, след като е получил покана от Пхенян, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДПА.

Още по темата
"Надяваме се визитата да се състои и руският президент да направи посещение в обозримо бъдеще", каза говорителят.

След разрив в отношенията на Запада с Москва след началото на пълномощабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Русия се обърна за подкрепа към изолираната в международен план Северна Корея, посочва ДПА.

Путин се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Русия през есента на миналата година, като се смята, че тогава двамата лидери са обсъдили оръжейни доставки от Пхенян за Москва.

Повастоящем севернокорейската външна министърка Чое Сон Хюи е на тридневна визита в Москва, където са планирани разговори с руския ѝ колега Сергей Лавров. Песков каза, че не е изключена и среща на севернокорейския първи дипломат и с Путин.

Близо 50 държави неотдавна осъдиха доставките на севернокорейски ракети на Русия и използването им срещу Украйна, посочва ДПА. Наблюдатели смятат, че двете страни се стремят да разширят оръжейната търговия помежду си въпреки критиките.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase