Снимка: Twitter

Това е дума, която предизвиква безмилостността и параноята на една различна епоха: Смерш, съкратено от руското "смерт шпионам", което означава "смърт за шпионите". Това е името на дирекцията за контраразузнаване, създадена от Йосиф Сталин.

Създадена, за да разбие нацистките шпионски групи, насочени срещу Червената армия по време на Втората световна война, бруталната дирекция беше официално разпусната през 1946 г.

Днес обаче Смерш се завръща в Русия, която е параноична относно плановете на западните шпиони и иска да се защити от тях.

Във видео, публикувано вчера в Русия, млад руснак в анцуг каза, че е готов да приеме всяко наказание за "погрешното и необмислено" заснемане на система за противовъздушна отбрана в района на Белгород, граничещ с Украйна.

От двете страни на младия мъж стоят двама мъже с каски, обърнати с гръб, за да се види думата "Смерш", отпечатана на бронежилетките им.

Двамата мъже може да са оперативни работници от друго контраразузнавателно звено, използвайки термина неофициално. Но руски политици и блогъри казват, че официална група в стил Смерш вече е активна в окупираните от Русия райони на Източна Украйна и може вече да е разширена в същинска Русия.

В ранните романи на Иън Флеминг, които представят групата на Запада, агентите на Смерш са хладнокръвни и непоколебими врагове на Джеймс Бонд. Най-известният убиец е Роза Клеб с нейната обувка с нож.

Флеминг е служил като офицер от военноморското разузнаване и се е възползвал от опита си, за да създаде версия на Смерш, в която неговите оперативни служители се дуелират с шпиони като Бонд в чужбина. В действителност военновременната група беше съсредоточена с брутална ефективност върху изкореняването на предатели и чужди агенти в съветските редици.

Миналия месец Андрей Гурулев, член на комисията по отбрана в Държавната дума на Русия, долната камара на парламента, каза, че на заседание е взето решение за създаване на дирекция, аналогична на Смерш.

"Говорихме за Смерш и днес създадохме дирекция, която ще работи по същия начин в новите територии", каза Гурулев, депутат от пропутинската партия "Единна Русия", цитиран от The Times. Той добавя, че заплахите за военните в сърцето на Русия също трябваше да бъде разгледан.

Железниците могат да бъдат атакувани от диверсанти, докато военните кораби и атомните подводници в Далечния изток на страната са уязвими, твърди Гурулев, бивш генерал-лейтенант.

Той спомена експлозия в края на ноември в тунел на Байкалско-Амурската магистрала, или BAM - руската железопътна линия, която свързва транссибирската линия с Тихия океан, 2600 мили по-на изток.

"Необходима е борба с диверсантите и шпионите в цялата страна: Все пак войната се върна на цялата територия на Руската федерация", каза Гурулев. "Заловените агенти трябва да се трудят до живот в отдалечени наказателни колонии", добави той.

Мъжът, който се изповядва във видеото, се представя като Денис Иванович Бабан, на 22 години. Той казва, че е заснел системата за противовъздушна отбрана на 2 януари.

"Искам да се извиня на цялата Руска федерация и най-вече на жителите на Белгородска област", добавя той. "Признавам вината си напълно и съм готов да бъда напълно наказан за това."

Публикувайки видеото, руският военен блогър Владимир Романов написа в Telegram: "Не исках да съм първият, който пише за това, но откакто момчетата се появиха пред камерата - да, Смерш систематично се преражда."

Романов каза, че агентите са намерили Бабан в рамките на два часа след престъплението му. "Той няма да го направи отново", добави блогърът.

Дали и как е наказан Бабан, не се съобщава.

Един човек загина и 11 бяха ранени по време на предполагаема украинска атака срещу Белгород във вторник. Най-малко 24 души загинаха при атака срещу града на 30 декември, най-големият брой на жертвите в руски град, откакто президентът Путин нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase