Снимка: БГНЕС

Русия е използвала няколко хиперзвукови ракети „Кинжал“ при днешните удари срещу Киев, предаде ДПА, като се позовава на информация от украинските военновъздушни сили.

Още по темата
Кметът Виталий Кличко съобщи в „Телеграм“, че най-малко 16 души са пострадали при пожар в жилищен блок, избухнал в резултат от ракетен удар, като 15 от тях са откарани в болница. Кличко съобщи и за значителен брой други ранени, както и починала възрастна жена.

Пострадала е енергийната инфраструктура в района. Засегнати са също газопреносната мрежа и ВИК инсталациите.

Според главнокомандващия въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни силите за противовъздушна отбрана на Украйна са свалили 10 руски хиперзвукови ракети „Кинжал“, 59 крилати ракети Х-101, Х-555 и Х-55 (Х на кирилица - бел. ред.), както и 3 крилати ракети клас „Калибър“, предаде ДПА.

Информацията, основаваща се на пост на Залужни в "Телеграм", е потвърдена и от АФП, която допълва, че днес сутринта Русия е изстреляла срещу Украйна общо "99 ракети от различен вид", като украинската противовъздушна отбрана е свалила 72 от тях.

Полша наблюдава отблизо ракетните нападения над съседна Украйна, като два полски и два американски изтребителя F-16 патрулират въздушното пространство от съображения за сигурност, съобщиха военните в социалната мрежа „Екс“.

За разлика от Украйна Полша е член както на НАТО, така и на ЕС.

Според полския генерален щаб руска ракета е навлязла в петък във въздушното пространство на Полша за три минути, преди да смени посоката си и да се насочи към Украйна.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase