Снимка: архив, БГНЕС

Руската полиция е арестувала хиляди мигранти в цялата страна при операции по време на тържествата в навечерието на Нова година и десетки от тях ще бъдат депортирани, съобщиха руски медии.

Около 3000 мигранти са задържани във втория по големина руски град Санкт Петербург при проверки "за предотвратяване на престъпления", предаде агенция РИА Новости.

Повече от 600 от тези мигранти са били в Русия, като са имали различни нарушения на миграционното законодателство, отбелязва руската новинарска агенция, позовавайки се на неназован източник от правоохранителните органи. Повече от 100 души от арестуваните ще бъдат депортирани, допълва РИА Новости.

Рускоезичният новинарски сайт "Сота" съобщи, че мъж от Таджикистан, облечен като Дядо Коледа, е бил сред мигрантите, задържани в Москва.

В западния централен град Челябинск Следственият комитет на Русия е започнал съдебно дело срещу трима мигранти за "хулиганска проява" срещу руски военнослужещи и техните съпруги.

"Тълпа от пияни мигранти е нападнала двама млади мъже, демобилизирани от фронтовата линия, като единият войник е бил ударен с палка", съобщи руският Следствен комитет в "Телеграм", като добави: "Отбелязва се също така, че мигрантите са обиждали съпругите на ветераните от специалната военна операция".

Руският Следствен комитет също така заяви, че е започнал разследване на "незаконни действия на мигранти" в Свердловска област в Урал, както и в Московска област.

Много мигранти, предимно от съседните централноазиатски държави като Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Армения, пристигат в Русия, за да търсят работа. Руският президент Владимир Путин заяви през декември, че в страната има повече от 10 милиона трудови мигранти, отбелязва Ройтерс.(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase