Снимка: БГНЕС

Силни експлозии прозвучаха в украинския черноморски град Одеса към девет и половина вечерта. Въздушната тревога започна също по това време.

По Одеса бяха изстреляни ракети, съобщиха в в приложението "Телеграм". Пак там се съобщава, че градът в момента е атакуван от дронове.

Властите призовават жителите на Одеса и Одеска област да се укриват, пише БТА.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Руското министерство на отбраната заяви, че през последното денонощие силите му за противовъздушна отбрана са свалили четири украински военни самолета, предаде Ройтерс.

Изявлението бе направено само два дни след като украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е свалил три руски бомбардировача, отбелязва британската агенция, цитирана от БТА.

Говорител на руското военно ведомство каза на редовен брифинг, че системите за ПВО са свалили три украински изтребителя Су-27 и един тактически бомбардировач Су-24 над областите Запорожие и Днепропетровск в Южна Украйна.

В петък Зеленски съобщи, че украинските сили са свалили три руски бомбардировача Су-34.

Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента не е могла да удостовери твърдения на двете страни чрез независим източник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase