Снимка БГНЕС, архив

Темата за войната на Русия в Украйна влиза в матурите на руските ученици. Това стана ясно от интервю на шефа на Федералната служба за надзор в сферата на образованието Анзор Музаев пред ТАСС.

"Ще се увеличава броят на задачите по темата за специалната военна тематика и влизането на нови субекти в състава на Русия в държавния зрелостен изпит", съобщи Музаев.

Не се планира да бъдат правени промени в изпита през 2024 г., чието съдържание е одобрено до 1 септември 2023 г.

"Това, което сме публикували, сме го публикували преди 1 септември и сега не бих говорил за това, което планираме да направим през 2025 г. Но, разбира се, в бъдеще броят на подобни задачи (по темите за специалните военни действия и влизането на нови региони в състава на Руската федерация - бележка на ТАСС) ще се разширява. Сега говорим само за това, което се намира в демо версията на ДЗИ-2024. Всяка година актуализираме информацията", каза Музаев.

В ДЗИ-2024 са предвидени такива задачи в изпита по история. Според проекта на вариант за изпита, публикуван на официалния сайт на Федералния институт за педагогически измервания, в задача № 2 зрелостникът трябва да подреди в хронологичен ред историческите събития, включително подписването на споразуменията/договорите за приемането на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област в състава на Русия.

В задача № 5 зрелостникът трябва да установи съответствието между събитията и техните участници. Сред събитията са специалните военни операции, а сред участниците е командирът на артилерийската ракетна дивизия на Народната милиция на ДНР, гвардейският полковник Олга Качура, която загива през лятото на 2022 г. под артилерийски обстрел на магистралата Горловка-Ясиновата, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase