Снимка: БГНЕС

Братовчедката на руския президент Владимир Путин, Анна Цивилева, и синът на бившия руски президент Дмитрий Медведев, Иля Медведев, са сред засегнатите от нови санкции в 12-ия пакет, приет от Съвета на Европейския съюз срещу Русия.

Общо 61 души и 86 организации са били санкционирани в понеделник, според списък, публикуван от Европейската комисия. Роднината на Путин, Цивилева, председателства фондацията "Защитници на отечеството", която подкрепя руските войници, участващи в продължаващата война на Путин в Украйна.

Синът на бившия руски президент Медведев е обвинен в "създаване на цифрови услуги в незаконно окупираните украински региони Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие".

Санкционирани са и 14 членове на Централната избирателна комисия на Русия.

Пакетът от санкции включва също забрана за внос, закупуване или трансфер на диаманти от Русия, считано от 1 януари 2024 г., и затяга прилагането на западната горна граница на цените на руския петрол на 60 долара за барел. Кремъл не отговори на последния пакет от санкции.

Европейският съвет заяви, че мерките "нанасят допълнителен удар върху способността на Путин да води война, като са насочени към сектори с висока стойност на руската икономика и правят по-трудно заобикалянето на санкциите на ЕС".

"С този 12-и пакет предлагаме солиден набор от нови листвания и икономически мерки, които допълнително ще отслабят военната машина на Русия", каза в изявление Жозеп Борел, върховен представител за външните работи и политиката на сигурност. "Нашето послание е ясно, както вече заявих, когато председателствах неофициалния Съвет по външни работи в Киев: ние оставаме непоколебими в ангажимента си към Украйна и ще продължим да подкрепяме нейната борба за свобода и суверенитет."

На 31 януари Медведев, бивш президент на Русия и заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, каза, че "адските" санкции, наложени от Запада, не са успели да навредят на икономиката на Русия.

"Враждебните страни не са достатъчно смели, за да признаят, че техните "адски" санкции се провалиха. Те не работят", каза Медведев в своя канал в Telegram. "По-голямата част от промишлените продукти и потребителските стоки са заменени с местни, а липсващите – с азиатски марки."

Миналия месец обаче руският милиардер бизнесмен Олег Дерипаска, описван като любимия олигарх на Путин, каза, че руската икономика е на път да "удари леда".

Бизнесменът, чието състояние Forbes оценява на 2,4 милиарда долара, отправи предупреждението в публикация в своя канал в Telegram. Той добави, че има общ спад на цените на суровините, включително тези, които Русия изнася, и че това може да се отрази негативно на икономиката на страната.

МВФ прогнозира, че руската икономика ще нарасне с 2,2 процента тази година, след като се сви с 2,1 процента миналата година, въпреки че предвижда забавяне на растежа на БВП до 1,1 процента през 2024 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase