Снимка БГНЕС
fallback

Ръководството на БНР смята за недопустими и категорично отхвърля опитите за намеса в редакционната политика на медията. Случаят с неизлъченото интервю на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Н.Пр. г-жа Елеонора Митрофанова не трябва да бъде използван за политически цели и внушения.

Решението програма "Хоризонт" да не излъчи интервюто с г-жа Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" на 16 декември е взето в съответствие с приетите правила за редакционната дейност в БНР и професионалните стандарти, в съответствие с обществения интерес, законовата рамка и Етичния кодекс на българските медии, заявяват от БНР в своя позиция.

Програмният съвет, който включва директорите на националните, регионалните и дигиталните програми, е основният орган за саморегулация на медийното съдържание и се произнася за спазването на редакционните стандарти. Според него, при реализирането на интервюто с посланик Митрофанова са нарушени чл. 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от редакционните стандарти, които изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не изглеждат благосклонни към позицията на събеседника и регламентират принципите при отразяване на военни действия и позиции на враждуващи страни. Затова, на основание т. 13.1 от Редакционните стандарти на БНР, Програмният съвет препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" интервюто да не бъде излъчено в ефир.

Oще по темата

Намираме внушенията за цензура за недопустими и спекулативни. БНР като обществена медия строго се придържа към принципите за свобода на словото, обективност и независимост на медийното съдържание и плурализъм на гледните точки при спазване на най-високите професионални и етични стандарти. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

НАТО

преди 4 месеца

НЕДОУМЯВАМ ТАЗИ ЖЕНИЦА КАКВО ЛИ ИЗОБЩО БИ МОГЛА ДА НИ КАЖЕ.И ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВА ТЪРПЕНИЕТО СПРЯМО НЕЯ

90

Анонимен

преди 4 месеца

Алоооооооооооооо, не си позволявайте да определяте кой какво ще слуша. Няма да ни промиете мозъците. Това е фаши...изъм в действие

89

Паню Баирски

преди 4 месеца

Руските слуги Петър Волгин и Момчилова трябва да се изритат!

fallback