Снимка: архив, БГНЕС

Руска делегация е пристигнала днес в Северна Корея, предаде агенция Йонхап, позовавайки се на държавни медии. Това е най-новият знак за засилването на връзките между двете страни.

Делегацията, водена от Олег Кожемяко, губернатор на Приморския край в руския Далечен изток, който граничи с Корейската народнодемократична република (КНДР), е пристигнала вчера в Пхенян и е била посрещната от Джи Кьонг Су, заместник-министър на външните икономически отношения, на международното летище в севернокорейската столица, съобщи Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА). Тя не даде подробности за целта на посещението.

Още по темата
Миналия месец в разговор с руска медия Кожемяко заяви, че планира да посети Северна Корея, за да обсъди сътрудничеството в областта на туризма, търговията и селското стопанство.

Съществуват обаче мнения, че в разговорите им може да се обсъди евентуалното изпращане на севернокорейски работници в Русия, което е забранено съгласно санкциите, обвързани с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, срещу КНДР. Служител на южнокорейското министерство на националното обединение, което се занимава с междукорейските въпроси, намекна за възможността за изпращане на севернокорейски работници в Русия, като отбеляза, че двете страни имат търсене за този вид пазар и че в чужбина са били открити признаци за подобни действия.

Посещението идва в момент, когато Северна Корея и Русия се стремят да засилят сътрудничеството помежду си в различни области след рядката среща на върха между лидерите им Ким Чен Ун и Владимир Путин през септември.

През ноември Северна Корея и Русия подписаха двустранен протокол за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, науката и технологиите, само четири седмици след посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Пхенян.

"Като се има предвид поредицата от събития, се предполага, че се осъществява някакъв вид сътрудничество между Русия и Северна Корея", заяви южнокорейският представител.
(БТА, Симеон Томов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase