Снимка: БГНЕС

Двама съюзници на руския президент Владимир Путин бяха убити в рамките на часове един от друг в сряда.

Властите в Киев поеха отговорност за убийството на бившия украински политик Иля Кива, 46-годишен проруски политик, чието тяло беше открито в предградие близо до Москва. Според доклад на Agence France-Presse служител от сектора на отбраната на Украйна каза, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е организирала убийството. Руският следствен комитет също каза, че "неизвестно лице е стреляло" по бившия депутат и че е образувано дело за смъртта му.

Кива беше изгонен от парламента на Украйна няколко седмици след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. и се премести в Русия, съобщи The New York Times. Украински съд осъди Кива задочно през ноември на 14 години затвор по обвинения в държавна измяна и опит за насилствено сваляне на правителството.

Говорейки с национални медии в сряда, говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов намекна за участието на Киев в смъртта на Кива.

"Можем да потвърдим, че с Кива е приключено", каза Юсов. "Такава съдба ще сполети и други предатели на Украйна, както и поддръжниците на режима на Путин."

Юсов също така нарече Кива "един от най-големите мръсници, предатели и колаборационисти", според репортаж на агенция Франс прес.

Руски медии съобщиха също, че Олег Попов, бивш заместник-депутат на окупираната от Русия Луганска народна република (ЛНР), е бил убит при експлозия на автомобил в сряда. ЛНР беше създадена, след като Путин незаконно анексира четири украински региона през есента на 2022 г.

Органите на реда съобщиха на руската държавна медия ТАСС, че Попов е бил убит близо до стадион "Авангард" в град Луганск. Юрий Юров, депутат от парламента на ЛНР, също потвърди смъртта на Попов в канала си в Telegram.

"В резултат на експлозия на автомобил близо до стадион "Авангард" в Луганск наш колега, депутат от Народния съвет на ЛНР... член на народното опълчение на Донбас, който се застъпи за защита на републиката от първия път дни, загина Олег Николаевич Попов", пише Юров.

Според публикацията на Юров през септември 2022 г. е задържано лице, наето от украинската СБУ, обвинено в опит за убийство на Попов. Украинските власти засега не са поели отговорност за смъртта на Попов.

Преди това Киев си приписа отговорността за убийството на няколко проруски служители от началото на войната в Украйна. Подкрепяни от Москва служители също многократно са били мишена на украински партизани в окупираните от Русия райони на Украйна.

Миналия месец депутатът от LPR Михаил Филипоненко беше убит при атентат с кола бомба в град Луганск. По-късно говорител на военното разузнаване на Киев каза пред Politico по телефона, че убийството е организирано от Украйна.

"Да, това беше наша операция", каза Андрий Черняк, представител на Военното разузнавателно управление на Украйна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase