Снимка: БГНЕС/EPA, архив

Полицията в Москва се насочи към множество гей нощни клубове и мъжка сауна в нещо, което изглеждаше като едновременни акции, съобщиха местни медии в събота.

Акциите идват два дни след като Върховният съд на Русия определи "международно ЛГБТ движение" като "екстремистко". Правозащитни групи предупредиха, че този ход може да предшества по-широки репресии.

Полицията нахлу нощен клуб на улица „Малая Якиманка“, където се провеждаше голямо танцово парти, показа видео на изданието "Осторожно новости". „По средата на купона те спряха музиката и (полицаите) започнаха да влизат в салоните“, каза един очевидец пред изданието, който каза, че служителите са снимали паспортите им.

Най-малко три бара са били атакувани през нощта от органите на реда, съобщи новинарското издание SOTA, а „Осторожно Новости“ каза, че мъжка сауна в центъра на Москва също е била нападната. АФП не успя веднага да провери съобщенията.

Късно петък вечерта "Централна гара" в Санкт Петербург, един от най-старите гей клубове в града, обяви, че затваря поради решението на Върховния съд. Русия вече забрани "ЛГБТ пропагандата" сред всички възрастни миналата година, забрането е и представянето на хора от ЛГБТК публично и в медиите. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase