Снимка БГНЕС

Украйна заяви, че ще бойкотира срещата на ОССЕ в Скопие тази седмица след отправената покана към руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че планира да присъства, предаде АФП.

Съобщението дойде денq след като България заяви, че ще отвори въздушното си пространство за руския министър, правейки дипломатическо изключение за "европейското небе", което е затворено за Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

"Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира министерската среща на ОССЕ заради решението да се позволи на Лавров да присъства", заяви говорителят на външното министерство на Киев Олег Николенко пред АФП.

Подложенят на европейски санкции Лавров поиска от Северна Македония и България да отворят въздушното си пространство, за да може да лети до Скопие. Висшият руски дипломат заяви, че планира да пътува до Скопие, ако бъде пропуснат. "Ако всичко се нареди и се получи, ние ще присъстваме", каза министърът пред медиите.

Още по темата

Годишната министерска конференция в Скопие започва на 30 ноември.

Киев призова Москва да бъде изключена от организацията. "Трябва да работим заедно, за да спасим ОССЕ от Русия", заяви по-късно Николенко в публикация в социалните мрежи.

Той посочи, че Русия трябва да бъде изключена от ОССЕ, тъй като е отприщила най-голямата военна агресия в Европа след края на Втората световна война.

Естония, Латвия и Литва също заявиха, че техните висши дипломати няма да присъстват на срещата в знак на протест срещу поканата към Лавров.

Северна Македония в момента е ротационен председател на европейския орган за сигурност./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase