Снимка БГНЕС, архив

Руският министър на земеделието заяви, че Москва е започнала безплатни доставки на зърно до шест африкански страни, равняващи се на до 200 000 тона, както беше обещано от президента Владимир Путин през юли.

В изявление, публикувано в Telegram, Дмитрий Патрушев каза, че корабите, насочени към Буркина Фасо и Сомалия, вече са напуснали руските пристанища и скоро ще последват допълнителни пратки до Еритрея, Зимбабве, Мали и Централноафриканската република.

Путин обеща да достави безплатно зърно на шестте страни на среща на върха с африканските лидери през юли, скоро след като Москва се оттегли от сделката, която позволяваше на Украйна да превозва зърно от своите черноморски пристанища въпреки войната с Русия.

Сделката, известна като Черноморската зърнена инициатива, помогна за понижаване на цените на световния пазар. Путин обаче твърди, че не успява да осигури доставки за страните, които имат най-спешна нужда.

Генаралният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече обещанията за безплатно зърно "шепа дарения".

Откакто напусна споразумението, Русия многократно бомбардира украински пристанища и складове за зърно, а Киев твърди, че стотици хиляди тонове зърнени култури са били унищожени.

Въпреки това Украйна обяви, че е успяла да изпрати 4,4 милиона тона товари, включително 3,2 милиона тона зърно, през нов коридор, който беше създаден през август, с помощта на Румъния, България, Турция и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase