Снимка БГНЕС, архив

Финландия ще затвори четири от осемте си източни гранични пункта с Русия, съобщи правителството, обвинявайки Москва, че умишлено си затваря очите за нелегалните мигранти, предаде АФП.

"Днес правителството взе решение да затвори граничните пунктове Ваалимаа, Нуиямаа, Иматра и Ниирала на сухопътната граница между Финландия и Русия", заяви министърът на вътрешните работи Мари Рантанен, а министър-председателят Петери Орпо обвини Русия, че действа "със злонамереност".

Според финландската гранична охрана скандинавската страна, която има обща граница с Русия с дължина 1340 км, е отбелязала рязко увеличение на броя на незаконно преминалите границата от август насам, предимно граждани на Близкия изток и Африка без визи.

"Бяхме подготвени за различни видове действия, злонамереност от страна на Русия и затова тази ситуация не е изненада", каза Орпо.

През април Москва предупреди, че ще предприеме "контрамерки... в тактически и стратегически план", след като определи решението на Финландия да се присъедини към НАТО като "посегателство срещу нашата сигурност".

От септември насам на границата са пристигнали общо 280 лица, търсещи убежище, съобщиха от граничната служба. Но Рантанен заяви, че "броят им не е важен въпрос".

"Това не е обикновен въпрос за политиката на убежище. Това е случай, в който имаме индикации и информация, че хората са вкарани във Финландия чрез машинации", каза Рантанен.

Марку Хасинен, заместник-началник на финландската гранична охрана, заяви, че притокът на мигранти "представлява сериозна заплаха за националната сигурност, натоварвайки операциите на властите в района на източната граница".

Страната с население от 5,5 млн. души строи 200-километрова ограда на един участък от границата си с Русия, която трябва да бъде завършена до 2026 г./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase