Снимка: БГНЕС

Офицери от руското военно разузнаване ГРУ се оплакаха на президента Путин, че са преживели "лична трагедия", когато са били изгонени от Европа. Една от съпругите на шпионин е била посъветвана да помисли за работа като шофьор на разносвач на пица.

Европейските правителства изгониха стотици руски дипломати, след като Путин нареди нахлуването в Украйна през февруари миналата година. Много от тези, на които е наредено да напуснат, се смятат за шпиони, работещи от посолства под дипломатическо прикритие.

The Insider, рускоезичен разследващ уебсайт, се сдоби с текста на писмо, за което се твърди, че е написано до Путин от 11 офицери от ГРУ, в което те се оплакват от лошите перспективи за работа на съпругите си при завръщането им в Москва и липсата на места за децата им в детските градини.

Живеейки в западни столици, руските шпиони и дипломати често се наслаждават на техния стандарт на живот, докато Москва официално се противопоставя на техните „декадентски“ домакини. На практическо ниво техните посолства често осигуряват настаняване и обучение.

Обръщайки се към Путин в учтива форма като Владимир Владимирович, те му напомнят, че "много офицери от разузнаването, които изпълняваха трудна и често рискована служба в дипломатическите мисии на Руската федерация, бяха принудени да напуснат европейските страни", след като Москва изпрати войски в Украйна.

"За много от семействата на офицерите неочакваното напускане на дипломатическите мисии се превърна в лична трагедия и породи множество проблеми", пишат те.

Те включват недостиг на жилища, места за образование за синове и дъщери, които преди това са посещавали училища в посолството, и работа за партньорите си в Москва, Санкт Петербург, Калининград и други региони.

"Ние сме военни хора и сме готови за всякакви трудности. Но какво да кажем за нашите семейства?", питат офицерите Путин и добавят: "Казано ни е да бъдем търпеливи и че всичко ще бъде разрешено в близко бъдеще. Много съпруги, почти всички с висше образование, са отишли да си намерят работа сами, но просто няма достойни професии или заплати."

На една съпруга, посещаваща неназована компания за работа, й е било "казано направо: "Ако не ви харесва, можете да отидете и да доставяте пици, ще се справите".

Предполагаемото писмо не може да бъде потвърдено. The Insider каза, че е получено от служител на президентската администрация на Путин, който е редактирал имената на жалбоподателите, за да не бъде изложен като източник.

Писмото също разкри ревност между офицери от ГРУ и изгонените дипломати от външното министерство, с които те са работили заедно в руските посолства.

Хората от ГРУ, които преди са живели в общежития, не са можели да си позволят да наемат апартаменти в Москва, а децата на някои офицери са били разпределени в училища "в другия край на града", казаха жалбоподателите. Междувременно външното министерство "някак успя да реши проблемите на служителите си с жилища, училища и детски градини".

"Владимир Владимирович, искаме да подчертаем, че не се оплакваме .Ние се опитваме да получим справедливо отношение", добавят жалбоподателите.

Обичайна практика е шпиони от всяка страна да се представят за дипломати, за да извършват шпионаж в чужбина. И трите основни служби за сигурност на Русия - вътрешната ФСБ, външното разузнаване на СВР и военното разузнаване на ГРУ - традиционно изпращат свои служители в посолствата.

43-годишният лорд Лебедев, руско-британският медиен магнат, отиде в началното училище на Църквата на Англия в Кенсингтън, западен Лондон, през 80-те години, след като баща му Александър беше командирован в съветското посолство като офицер от КГБ.

Двама офицери от ГРУ са заподозрени, че стоят зад отравянето във Великобритания на Сергей Скрипал, бивш офицер от руското разузнаване и информатор на MI6, в Солсбъри през 2018 г.

Твърди се, че двамата мъже, Александър Мишкин и Анатолий Чепига, са били членове на секретна част на ГРУ, наречена Отдел 29155, за която се смята, че е организирала други опити за убийство в Европа, включително отравянето на български търговец на оръжие. Мишкин и Чепига отлетяха от Русия по своите задачи и след това се върнаха там, вместо да бъдат базирани в чужбина.

Жалбата за училищата и работата на партньорите беше част от по-широка поредица от оплаквания, изразени в обръщението към Путин. Писмото също обвинява руските медии, че пренебрегват героизма на специалните части на ГРУ, които се бият в Украйна.

Кремъл не е коментирал писмото и обикновено не отговаря на съобщения за службите за сигурност и разузнаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase