Снимка: БГНЕС

Мъжете напуснаха Сибир поотделно, без да казват на никого за крайната си дестинация. Техният произход беше много различен, но едно нещо ги обединяваше - желанието да защитят Украйна и да се върнат в Русия, за да вдигнат оръжие срещу режима на президента Путин.

При пристигането си в Украйна те се присъединили към Сибирския батальон, новосформирана част от украинските въоръжени сили, която се състои главно от членове на руските етнически малцинства отвъд Уралските планини, далеч от Москва.

"Не можех да стоя настрана, докато подобни престъпления се извършваха срещу Украйна и нейния народ", казва Генадий, родом от Бурятия, беден сибирски регион на 3500 мили източно от Москва. "Напуснах Русия на 29-ия си рожден ден и ще се върна у дома само в свободна Бурятия."

Кремъл е мобилизирал непропорционално голям брой войници от Сибир в опит да минимизира загубите и недоволството сред жителите на най-големите и най-богатите си градове. Най-малко 1200 войници от Бурятия са загинали във войната, според публично достъпни некролози. Смята се, че истинската цифра е много по-висока. Бурятски войник е 275 пъти по-вероятно да бъде убит в Украйна, отколкото войник от Москва, каза съветник на украинския президент.

Подобно на други членове на батальона, Генадий казва, че е преживял дискриминация и расизъм в Москва, където руските граждани с азиатски вид трудно могат да наемат апартаменти и често са тормозени от полицията. "Русия ме смята за гражданин от втора класа", каза той. "Бяхме колонизирани от Руската империя и културата ни беше русифицирана. Дори името ми, Генадий, е руско".

Царска Русия започва да завладява Сибир през 16-ти век, като по-късно заточва критици като Фьодор Достоевски, писателят от 19-ти век, в огромните си замръзнали територии. Режимът на президента Путин извлича огромни количества нефт, газ и диаманти от своята земя, но прибира печалбите, вместо да изгради инфраструктурата на региона. Бурятия, където много хора практикуват будизъм или шаманизъм, има средна месечна заплата от едва 44 000 рубли (£390). Много селски къщи в Сибир все още нямат газ и хората горят дърва, за да се стоплят в суровите зими, когато температурите могат да паднат до минус 50C.

"Ние дойдохме в Украйна, за да помогнем и да натрупаме опит за борбата за освобождаване на нашата родина", каза друг член на Сибирския батальон, който даде позивната си като Якут. Бившият бизнесмен е пропътувал повече от 5000 мили от Якутия, огромното ледено царство на Русия, за да се бие за Украйна. Новобранците са се обучавали с украински военен инструктор. Никой от мъжете не е бил в Украйна преди.

Александра Гармажапова, ръководител на опозиционната фондация "Свободна Бурятия", обвини Кремъл, че използва етническите буряти като "пушечно месо" в Украйна. "Москва целенасочено доведе сибирските региони, включително Бурятия, до бедност и след това ги използва за свои собствени интереси", каза тя, цитирана от The Times.

Генадий не е обезпокоен от перспективата да се бие срещу други буряти на бойните полета на Украйна. „За мен те са врагове“, каза той. "Моят съвет към тях е да бягат или да се предадат. Въпреки че повечето от неговите колеги новобранци от Сибир носят маски, за да скрият самоличността си, когато говорят с журналисти, Генадий казва, че иска да бъде открит за участието си в украинската армия.

"Уморих се да се страхувам. Искам и другите хора в Бурятия да разберат, че няма нужда да се страхуват", каза той.

Мъжете, които пътуваха по обиколни маршрути, които бяха усложнени от трудностите при достигането до други европейски страни директно от Русия, бяха подпомогнати по време на пътуването си от Гражданския съвет, руско дисидентско движение, което набира доброволци за въоръжените сили на Украйна. Движението, създадено миналата година от опозиционни фигури в изгнание, казва, че целта му е да се опита да „измие кръвта на Буча“, препратка към града близо до Киев, където руските войници избиха цивилни миналата година.

Други руснаци, които се бият за Украйна, включват Руския доброволчески корпус, група националисти, които се противопоставят на Путин, и легиона "Свобода на Русия", който е свързан с Иля Пономарев, бивш депутат от опозицията.

Засега в Сибирския батальон има десетки, а не стотици бойци. Числата ще растат, тъй като повече новобранци се проверяват, подлагат на проверка и одобряват, каза украинският говорител на батальона. Някои вече са на фронтовата линия в Източна Украйна.

"Проблемът не е в това, че няма желаещи руснаци да се присъединят към нас. Проблемът е, че Украйна не може да обработи големия брой заявления, които получава", каза той. "Трябва да извършим много проверки, за да гарантираме, че батальонът не е инфилтриран от руски агенти. Ние също трябва да се уверим, че отговарят на изискванията на украинските въоръжени сили, разбира се."

Един от най-младите новобранци е 19-годишен от района на Ханти-Мансийск с позивна Пепси. Той каза, че майка му все още не знае, че той е в Украйна. "Реших да дойда веднага щом започна войната, но бях непълнолетен, така че трябваше да чакам."

Той и неговите събратя сибиряци обаче признаха, че победата над режима на Путин е мащабно начинание, което някои биха описали като нереалистично. Путин, бивш офицер от КГБ, е на власт почти 24 години и безмилостно смазва цялата вътрешна опозиция.

"Да, трудно е. Но ние сме едва в началото на нашето пътуване", каза "Поетът", друг новобранец от Бурятия. "Имаме възможност в Украйна да създадем въоръжена съпротива. Много хора в Сибир мислят лошо за московчани, че са завзели властта и че контролират всички наши ресурси. Просто трябва да им дадем малко надежда."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase