Снимка: БГНЕС

По-малко от една трета от руснаците вярват на официалното обяснение, дадено от властите за смъртта на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, според ново проучване.

Пригожин и други ключови членове от ръководената от него група наемници бяха сред 10-те души на борда на самолет, които загинаха, след като машината се разби в Тверска област, северно от Москва, на 23 август.

Някои разузнавателни агенции и международни лидери казаха, че това е политически мотивирано убийство, провокирано от бунта, който той и неговата група "Вагнер" извършиха два месеца по-рано. Наемниците превзеха военни съоръжения в Ростов на Дон и тръгнаха към Москва в пряко предизвикателство срещу властта на руския президент Владимир Путин.

Пригожин също така беше яростен критик на руското министерство на отбраната и начина, по който военните лидери бяха провели пълномащабната инвазия на Путин в Украйна.

Първоначалните доказателства сочат или бомба, която се е детонирала в самолета, или експлозия на ракета земя-въздух (SAM), като последното обяснение е дадено от канала на Telegram в Сивата зона, който е свързан с "Вагнер"

Съюзниците на Пригожин предупреждават, че Путин прави нещата "по-лоши", организира нов поход срещу Москва
Но американското разузнаване заяви, че умишлена експлозия е причинила катастрофата и че докладите за използването на ЗРК са неточни, предаде Асошиейтед прес.

Следственият комитет на Русия, който разследва тежки престъпления, образува наказателно дело за спазване на правилата за безопасност на въздушното движение.

В него се казва, че в телата на жертвите са открити фрагменти от гранати и че няма доказателства за ракетен удар. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че заключенията на разследването за смъртта на Пригожин не са окончателни.

На 5 октомври Путин представи теорията за катастрофата с ръчна граната. Той каза в Сочи, че лидерите на Вагнер може да са употребявали алкохол или наркотици, като добави, че те сами са взривили самолета със собствените си оръжия.

Но това обяснение не убеди респондентите в анкета, проведена от анкетната група Russian Field от името на държавния новинарски канал RTVI. Само 27 процента от 1611 души, запитани между 21 октомври и 29 октомври 2023 г., са съгласни с официалната версия на руските власти за събитията. Около 38% от анкетираните не са съгласни, докато една трета (33%) казват, че не знаят.

В отговор на отворен въпрос за причината за катастрофата, 13% казват, че е поръчано убийство, 12% отговарят, че е терористична атака, а 7% смятат, че самолетът е бил свален. Пет процента казват, че е било инсценировка и че Пригожин е все още жив.

След смъртта на Пригожин имаше несигурност относно съдбата на групата Вагнер, която осигурява на Кремъл жизненоважен отпечатък в Африка. Telegram канали, свързани с групата, съобщиха тази седмица, че синът му Павел е поел групата, чиято елитна част според съобщенията се завръща, за да участва във войната в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase