Още по темата

Пропаганда, фалшиви новини, инсинуации и най-различни измами в дигиталния свят. Всичко това в големи количества се произвежда в така наречените "Фабрики за тролове". Така финландският журналист Йесика Аро озаглавява книгата си, посветена на разследването на живота ѝ – руската пропаганда и целите, които тя преследва.

Самата Аро става обект на стотици злонамерени и лъжливи публикации и психически тормоз. Тя стартира своето разследване преди близо 10 години, когато все още не знае с какво ще се сблъска.

Става жертва на психически тормоз от неизвестни лица, които не се спират дори пред смъртта. Един ден Йесика получава sms от починалия си преди 20 години баща, а някои от най-близките ѝ приятели я изоставят, вярвайки на очернящите я истории в интернет, че е наркозависима и е американски шпионин.

Пред издателството, в което работи, дори се провежда демонстрация срещу нея от хора, организирани в социалните мрежи.

"През линкове, поместени в секции в традиционните медии, в прокси сайтове и във Facebook групи, те казваха отново и отново едни и същи неща. Тези статии бяха навсякъде, и то на различни езици – не само на финландски, руски, а и на английски. Те бяха и във видеа в YouTube, в Twitter, в цялото информационно пространство. Същото е и в момента, и тези неща ще стоят завинаги", разказа тя за Bulgaria ON AIR.

До момента Аро е прочела повече от 300 измислени статии за нея.

"Много хора искаха да им вярват, много хора ги намираха за забавни достатъчно, че в главите си да си представят, че аз наистина съм агент на ЦРУ, че разпространявам пропаганда, че употребявам наркотици, че съм лъжец", споделя още финландският журналист.

Тормозът срещу нея продължава близо 10 години, стига се и до съдебни дела, които тя печели. Всичко това не повлиява на работата ѝ. Аро публикува книгата си "Троловете на Путин", която преди година излиза и на български eзик, и продължава разследванията си за руската пропагандна машина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase