Снимка БГНЕС, архив

Нидерландски съд осъди руски гражданин на 18 месеца затвор и глоби компанията му с 200 000 евро за нарушаване на търговските санкции срещу Русия, наложени от ЕС заради войната в Украйна, предаде Ройтерс.

56-годишният мъж бе съден задочно и се предполага, че той е избягал в Русия, след като бе освободен от ареста преди началото на делото миналата година.

Съдът постанови, че мъжът е търгувал с микрочипове и други електронни изделия в продължение на шест години и е бил напълно наясно със санкциите срещу Русия. Той е бил начело на компания, която чрез трети страни изпращала стоки с "двойна употреба" към фирми в Русия, за да заобиколи наложените от ЕС ограничения, се казва още в решението, пише БТА.

Според районният съд в Ротердам руснакът подправял фактури и отчети за крайния потребител на продуктите, за да направи така, че да изглежда така, сякаш те са били изпратени в Малдивите и в някои случаи - дори към несъществуваща компания в Украйна. "Със своите действия той съзнателно и преднамерено е заобиколил санкциите на ЕС и е подкопал националните и международните закони", каза съдът. "От налагането на санкциите, тяхното заобикаляне на практика се е превърнало в негов бизнес модел", добави той.

ЕС въведе 11 пакета от санкции, за да накаже Русия, след като Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., припомня Ройтерс. Сакнциите включват търговски, отбранителни и финансови ограничения, както и "черен списък" с около 1800 физически и юридически лица, участващи във войната, която Русия започна срещу своята съседка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase