Кадър: YouTube

Антиизраелските размирици на летището в населената предимно с мюсюлмани руска република Дагестан може да бъде сравнено с погромите от времето на Руската империя, заяви Белият дом, цитиран от Франс прес.

"Някои ще сравнят това с погромите от края на 19 в. и началото на 20 в. и мисля, че това вероятно е подходящо описание, като се има предвид разпространеното видео", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, визирайки нападенията срещу евреи, които са се случвали по това време в Руската империя. "Това е чисто и просто омраза, фанатизъм и сплашване", добави той.

Още по темата
В неделя вечерта тълпа от мъже нахлу на пистата и терминала на летището в Махачкала на фона на напрежението по света, свързано с конфликта между Израел и "Хамас". На видеоклипове, публикувани в социалните мрежи и в руски медии, се виждат мъже, които проверяват самоличността на пътници, отварят врати на терминала и се събират около самолет на пистата. В един от видеоклиповете един от тях държи плакат: "В Дагестан няма място за убийци на деца", а други скандират "Аллах акбар!" Някои от участниците в размириците носят палестински знамена.

Кърби категорично отхвърли обвиненията на руския президент Владимир Путин за украинска и западна намеса в нападението на летището в Дагестан.

 "Класически руски подход, когато нещо се обърка в страната ви, обвинявате някой друг", контрира той, заявявайки: "Западът няма нищо общо с това".

"Виждал съм коментарите им, в които обвиняват Украйна, и те са абсурдни. Смятаме, че те по-скоро трябва да потърсят отговорност от хората, които са отговорни за това", добави говорителят на Държавния департамент Матю Милър пред медиите.

"Призоваваме руските власти публично да осъдят тези демонстрации с насилие и да гарантират безопасността на израелците и евреите в Русия", допълни говорителят на американската дипломация.
(БТА, Асен Георгиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase