Снимка: БГНЕС

Руските избиратели ще получат шанс да спечелят апартаменти или ваканция в национална томбола, която да съвпадне с кампанията за преизбиране на президента Путин.

Участниците в лотарията "Семейно е" могат да се включат в надпреварата, ако убедят поне четирима членове на семейството от три поколения да участват в патриотични предизвикателства.

Въпреки че не е публично свързана с изборите на 17 март, инициативата има за цел да създаде празничен фон на политиката, засегната от покачващите се цени, причинени от западните санкции и нарастващия брой на загиналите руски войници в Украйна, казаха източници, близки до Кремъл, пред Medusa, независима руска медия.

Ако Путин спечели, той ще остане на власт 30 години, изравнявайки се със Сталин. Конституцията беше изменена, за да нулира ограниченията на мандата му през 2020 г., позволявайки му да се задържи на власт до 2036 г. Това би го поставило начело на Русия по-дълго дори от Екатерина Велика.

Организаторите на лотарията твърдят, че 400 000 души вече са се записали за участие в дейностите, одобрени от Путин. На семействата ще бъдат дадени задачи като готвене на храна според инструкциите на Сергей Жуков, поп звезда, който беше санкциониран от Запада за участието си в концерт, посветен на войната в Украйна. Ще има изпълнение на традиционна песен или дейност, която ще бъде от полза за другите.

Виртуалните лиги, проведени в началото на кампанията през ноември, ще преминат към полуфинали на живо, след това финални събития в регионалните столици през март.

"Тези задачи обединяват семействата на нашата страна с общи, интересни и полезни дела, а ние имаме само едно изискване: да изпълняваме състезателни задачи заедно с цялото семейство", каза Алексей Комисаров, генерален директор на "Русия - страна на възможностите", подкрепен от Кремъл организатор на състезанието.

Въпреки че резултатите от изборите в Русия до голяма степен са предопределени, Кремъл се опасява, че ниската избирателна активност може да подкопае властта на Путин. От 2018 г. местните власти експериментират с награждаване на гласоподавателите с участие в теглене на награди, но това е първата руска национална инициатива за награди, целяща да повлияе на изборите.

Непобедимостта на Путин беше разклатена от бунта на групата Вагнер през юни, а администрацията също се бори с постоянните слухове, че той е в лошо здраве. Във вторник Кремъл беше принуден да отрече, че президентът е получил сърдечен удар, след като канал в Telegram заяви, че той е колабирал. "Всичко е наред с него, това е абсолютно поредният фалшификат", каза говорител на Кремъл.

Запитан дали Путин е използвал двойници, за да се прикрива, докато е болен, говорителят добави: "Това принадлежи към категорията на абсурдните информационни измами, които редица медии обсъждат със завидна упоритост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase