Снимка: БГНЕС

Група руски частни инвеститори заведоха колективен иск срещу Банката на Русия в понеделник за управлението на търговската дейност на фондовата борса в деня, в който президентът Владимир Путин започна инвазията си в Украйна.

Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна около 6 часа сутринта. местно време на 24 февруари 2022 г. Московската фондова борса откри търговията в 7 часа сутринта местно време, но спря да търгува по-малко от час по-късно. През този кратък период индексът на Московската борса падна с повече от 11 процента и сривът продължи, когато търговията беше подновена. До края на деня руският фондов пазар претърпя рекорден срив, падайки с 33,28 процента.

Обемът на борсовата търговия в първия ден от пълномащабната инвазия на Путин в Украйна възлиза на 374 милиарда рубли (около 4 милиарда долара), съобщи независимото информационно издание Meduza.

16-те инвеститори, които са завели делото, са поискали инструкциите на централната банка за спиране на търговията в 7:52 ч. московско време на 24 февруари 2022 г. Ищците също са поискали от съда да обяви "бездействието" на централната банка за незаконно.

Руската валута се срина на фона на западните санкции, наложени на страната в отговор на решението на Путин да нахлуе в съседката си.

Русия беше изхвърлена от глобалната банкова система SWIFT, докато западните нации блокираха достъпа на Москва до част от нейните чуждестранни резерви. Европа също замрази покупките на руски петрол и газ, а през декември 2022 г. Г-7 се споразумяха за таван на цените на руския суров петрол и рафинирани петролни продукти, което допълнително натовари рублата.

През август Банката на Русия обяви, че ще спре покупките на чуждестранна валута на вътрешния пазар до края на годината, след като рублата падна до 100 за долар, най-слабото й ниво от 16 месеца.

Месец по-рано Анатолий Аксаков, член на долната камара на руския парламент, Държавната дума, каза, че сривът на рублата е частично причинен от необходимостта да се инжектират средства в четирите украински региона, които бяха анексирани от Путин през септември 2022 г.

Той каза, че цената на руския петрол е повлияла на обменния курс на рублата, но цената на разходите в "новите територии" също е изиграла роля, съобщи руската държавна информационна агенция Интерфакс. Той имаше предвид анексираните региони Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Русия не контролира напълно нито един от регионите и чужди правителства, включително Съединените щати, заявиха, че този ход е незаконен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase