Снимка БГНЕС, архив

Еманюел Макрон осъди срещата на Виктор Орбан с Владимир Путин. Френският лидер каза, че държавите-членки на ЕС не трябва да подкопават политиката си по отношение на Украйна и всяка подобна среща трябва да има предварителна координация с държавите-членки на блока, съобщи „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

Той каза, че част от това да бъдеш в ЕС означава, че има определени „ограничения“ и нито една държава-членка не трябва да предприема действия, които отслабват съюза.

„Няма абсолютно никаква нужда да се забранява на държавен глава или правителство да върви в една или друга посока. Това не ни шокира“, каза Макрон за неотдавнашната среща на Орбан с Путин.

„Това, което моля, от уважение и лоялност, е да се координираме предварително и да се координираме след това и че, особено в ситуацията, в която се намираме с Русия, не използваме тези двустранни контакти, за да договаряме неща за себе си, които биха отслабили ЕС... аз нямам никакви морални или поведенчески уроци, които да предам на който и да е министър-председател, и по-специално на премиера Орбан“, каза Макрон.

„Не съдя какво е направил. Мисля, че може да бъде полезно, кой знае, в даден момент. Просто казвам, че не трябва да позволяваме това да ни отслаби. Мисля, че от началото на войната в Украйна нашата сила е да сме единни, да бъдем бързи и да удържим линията“, заяви френският държавен глава.

Той добави: „Брюксел не нахлу в Унгария или в Европейския съюз. Унгария взе суверенно решение да се присъедини към нашата Европа. Тя извлече голяма полза от това и се възползва от членството си. И унгарският народ има много по-добър живот, откакто се присъедини към нашата Европа, но това беше суверенен избор“.

„Лесно е да се каже, че това е Европа... Но ако объркаме суверенен избор с акт на военно господство, ако това е случаят, тогава това е объркване на умовете. Това е сериозно противоречие. Искам да го осъдя още веднъж и да го направя много ясно. Мога да ви кажа какво казах на Виктор Орбан публично на масата: първо, уважавам всички държавни и правителствени ръководители около масата и те имат право на суверенен избор. Те имат различна чувствителност, която изразяват, но всъщност не нарушават единството на нашите действия днес. Мисля, че трябва да уважаваме тази чувствителност, ако искаме да поддържаме единство в рамките на съюза. Понякога трябва да се вслушваме в техните аргументи“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи позицията на Макрон.

В коментар за ръкостискането на унгарския премиер Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин, тя каза, че докато „лидерът е суверенен и свободен да избира своите партньори за дискусия“, за ЕС е важно да има „ тясна координация и … прозрачност, ако съдържанието на дискусията засяга Европейския съюз и единството на Европейския съюз."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase