Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин проведе тренировка на силите за ядрено възпиране. Това се съобщава на официалния уебсайт на Кремъл.

В рамките на тренировката междуконтинентална ракета "Ярс" е била изстреляна от космодрума Плесецк по цел на полигон в Камчатка, а ракета "Синева" е била изстреляна от Баренцово море от атомната подводница "Тула".

Освен това, като част от тренировката, стратегически бомбардировач Ту-95МС извърши изстрелвания на ракети с въздушно базиране.

Както следва от доклада на министъра на отбраната Сергей Шойгу до Путин, ученията са включвали, наред с другото, "масиран ядрен удар на стратегическите настъпателни сили в отговор на ядрен удар на противника".

Днес Съветът на федерацията на Русия одобри закона за отказ от Договора за забрана на ядрените опити. Руските власти обясниха действията си с факта, че много други държави, особено Съединените щати, не са ратифицирали договора.

 

По-рано този месец Путин каза, че Русия е провела "последен успешен тест" на крилата ракета с ядрен двигател.

Експерименталното оръжие, обявено за първи път през 2018 г., беше приветствано като имащо потенциално неограничен обсег, но информацията на президента Путин не беше независимо потвърдена.

Последните тестове ще се разглеждат като демонстрация на сила, която съвпада с дератифицирането от Москва на международен договор за забрана на ядрени опити.

Парламентът приключи приемането на закон, който оттегля ратификацията на договора от Русия в сряда.

Путин призова министрите да подкрепят промяната, за да отрази позицията на Съединените щати, които подписаха, но никога не ратифицираха Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (CTBT).

CTBT, договорен през 1996 г., забранява "всякаква тестова експлозия на ядрено оръжие или друга ядрена експлозия" навсякъде по света.

Русия проведе пълномащабна инвазия в Украйна през февруари миналата година, което породи опасения за ядрена война.

През юни Русия разположи първата партида тактически ядрени оръжия в Беларус. Путин каза, че те ще бъдат използвани само ако територията или държавата на Русия е застрашена.

Правителството на САЩ казва, че няма индикации, че Кремъл планира да използва ядрени оръжия за атака срещу Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase