Снимка: БГНЕС

Руски войник се закле да изгори паспорта си и да приеме американско име заради разочарованието си от войната в Украйна, според предполагаем телефонен разговор, прихванат от украинските военни.

В запис на разговора, публикуван от Украинската дирекция за военно разузнаване (ГУР) миналата седмица, войникът се оплакват на майка му, че Русия "дори не може да осигури горски пояс", според превод, публикуван от The Kyiv Post в сряда.

В обаждането майката на войника съобщава на сина си, че е "обсъдено нещо тайно" за "пробив до някъде" по време на "срещи с Путин и Съвета за сигурност". Тя казва, че "няма абсолютно никакво доверие в техните думи".

Майката на войника казва, че руските медии твърдят, че град Купянск в района на Харков, който Украйна си върна по време на успешната си контраофанзива през септември 2022 г., скоро ще се върне в руски ръце. След това тя пита сина си дали руската армия "наистина се нуждае от Купянск".

"Ние дори не можем да осигурим горски пояс тук, а те все още искат да си върнат Купянск", отговаря войникът.

След като беше информиран за нахлуването на руска територия от проукраински групировки и за плановете на Съединените щати да изпратят танкове Abrams на бойното поле, за да подпомогнат военните усилия на Украйна, войникът каза, че се надява да прекъсне връзките си с Русия след края на службата си.

"Когато се върна, ще изгоря този руски паспорт, ще сменя фамилното си име - ще забравя всичко", казва той."Ще си дам английско или американско фамилно име."

Майка му въздъхва и отговаря: "Да, и аз съм съгласна".

Времето на предполагаемото обаждане не е ясно, въпреки че планът за САЩ изпращането на танкове Abrams в Украйна беше обявено за първи път през януари. Newsweek не е в състояние независимо да провери автентичността на обаждането или неговото съдържание.

Записът от миналата седмица далеч не е единственото телефонно обаждане, за което се твърди, че включва оплакванията на руски войник по време на разговор със семейството. ГРУ  пусна няколко подобни призива към обществеността по време на близо 20-месечната война.

Миналата седмица аудио от предполагаемо обаждане, пуснато от ГРУ,  разкрива войник, който признава на жена си, че е фалшифицирал видеоклипове от фронтовата линия, за да убеди руските военни лидери в успеха на бойното поле, който всъщност не се случва.

"Аз също съм записвал бикове*** на камерата на телефона си... но това е игра", казва войникът, според The ​​Kyiv Post. "Облякох всички, поставих ги на позиции и минах през окопите, крещейки "по дяволите" невероятно всички се бият."

В предполагаемо обаждане, публикувано от ГРУ през август, руски военнослужещ информира майка си, че московското военно ръководство е казало на войниците, че "лудата ситуация" на войната е "тук, за да остане" до 2026 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase