Снимка: БГНЕС

Ръстът на товарния трафик на севернокорейска железопътна гара на руската граница предполага, че Ким Чен Ун вече изпраща оръжия на Владимир Путин след среща между лидерите миналия месец.

Сателитни снимки, направени миналата седмица, показват "драматично и безпрецедентно ниво на трафик на товарни вагони" в товарното съоръжение Туманганг в далечния североизток, според анализ на мозъчен тръст в Съединените щати.

"В светлината на изявлението на американски правителствен служител... че Северна Корея е започнала да прехвърля артилерия на Русия, е вероятно тези доставки да подкрепят Русия във войната й с Украйна", пишат авторите на уебсайта Beyond Parallel, проект на Център за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Ким прекара пет дни в Русия в средата на миналия месец и се срещна с Путин на космодрума Восточний в далечния изток на страната. Той също така посети военни заводи, инспектира самолети и ракетни системи и инспектира военноморските сили във Владивосток, където се намира Тихоокеанският флот на Русия.

Въпреки че не беше направено съобщение, американското правителство смята, че двамата лидери са се договорили за трансфера на севернокорейски оръжия в замяна на руска техническа помощ. Миналата седмица CBS News цитира неназован американски служител, който каза, че Северът е започнал да изпраща артилерия в Русия.

Същият ден комерсиални сателитни снимки разкриха 73 товарни вагона на странични коловози в Туманганг, който е близо до железопътния мост, който свързва Русия и Северна Корея през река Тумен.

"Започвайки пет дни след срещата на върха, има постепенно, но стабилно увеличение на броя на товарните вагони в железопътното съоръжение Tumangang в Северна Корея", се казва в доклада Beyond Parallel. "Прегледът на публично достъпни сателитни изображения през последните пет години показва приблизително 20 мотриси в това съоръжение, по-малко от една трета от броя на мотриси, наблюдавани в най-новото изображение."

"Като се има предвид, че Ким и Путин обсъдиха някакъв военен обмен и сътрудничество на неотдавнашната си среща на върха, драматичното увеличение на железопътния трафик вероятно показва доставка на оръжия и боеприпаси за Русия от Северна Корея. Въпреки това широкото използване на брезенти за покриване на транспортните каси/контейнери и оборудване прави невъзможно окончателното идентифициране на това, което се вижда в железопътното съоръжение Tumangang."

Наличието на строителни материали около Туманганг и изграждането на стена с охранителни постове предполагат, че капацитетът му ще бъде увеличен и че се очаква да преминават чувствителни товари.

"Продължаващото присъствие на бетонни железопътни връзки и баластни операции в цялата железопътна гара през изминалата година показва съгласувани усилия както за поддържане, така и за надграждане на съоръжението, поддържащо движението на стоки на този граничен пункт“, се казва в доклада.

"Подобна работа е индикация, че Северна Корея не просто планира да възобнови граничния трафик до нивата отпреди COVID-19, но допълнително да разшири капацитета на съоръжението."

Правителството на САЩ призова Русия да не продава никакви оръжия със Северна Корея, които са забранени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, подкрепени от Москва.

"Когато видите Ким Чен Ун да обещава да предостави пълна, безусловна подкрепа за така наречената "свещена борба" на Русия за защита на нейните интереси в областта на сигурността... това, разбира се, е обезпокоително", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър след последната среща на върха месец

"Когато видите какво изглежда да бъде засилено сътрудничество и вероятно военни трансфери – както казахме от известно време, имаме причина да вярваме, че те ще обсъждат военни трансфери – това е доста обезпокоително и потенциално би било в нарушение на множество ООН Резолюции на Съвета за сигурност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase