Снимка: БГНЕС

Другите опозиционери се подиграваха на Михаил Ходорковски, когато той приветства хода на Евгений Пригожин срещу властта на Владимир Путин. В края на краищата покойният основател на "Вагнер" не беше революционер по учебник.

Но Ходорковски, магнат в изгнание, който се е противопоставял на руския президент, вярва, че човекът, който прави първия ход, за да изтръгне Русия от автокрацията, може да дойде от неочаквани страни.

"Беше доста авантюристично това, което направи Пригожин, но не беше революция", каза Ходорковски пред Newsweek по отношение на превземането на военните съоръжения в Ростов на Дон от шефа на "Вагнер" и похода му към Москва.

Ходорковски оглавяваше енергийната компания Юкос, преди да бъде вкаран в затвора по обвинения, които се смятаха за политически мотивирани, след като се изказа срещу корупцията. След десетилетие в затвора той беше помилван от Путин през 2013 г. и продължава да бъде водещ критик на неговия режим.

Говорейки пред Newsweek от централата си в Лондон, която включва основаната от него фондация "Отворена Русия", Ходорковски каза, че е забележително, че ходът на Пригожин на 24 юни не е целял да смени обитателите на Кремъл.

"Той имаше абсолютно гангстерска идея. Искаше да окаже натиск върху Путин", коментира той. "Нямаше план за смяна на режима".

Докато се разгръща най-голямото предизвикателство пред Путин през 23-годишното му президентство, Ходорковски публикува в X как Пригожин трябва да бъде подкрепен в похода му към Москва. Според него това би нанесло удар върху легитимността на Путин.

"Хората бяха доста обидени от идеята, че трябва да помогнем на Пригожин да стигне до Москва", каза Ходорковски. Той не вярваше, че Пригожин е човекът, който може да поеме Русия, но смяташе, че бунтът му може да даде тласък на процес, който може да разцепи властта на Путин и да накара други опозиционни сили да сложат край на управлението на Путин.

Но това може да означава, че тези на Запад може да са преосмислили идеята за "героичната опозиция", която сваля автокрацията в Русия, "защото ако властта е консолидирана от другата страна, никоя опозиция не може да я премахне".

Урок от Беларус

Ако неуспешният преврат на покойния шеф на "Вагнер" показа как може да настъпи промяна в Русия, борбата на беларуската опозиция срещу съюзника на руския лидер Александър Лукашенко през 2020 г. даде по-ярък урок.

Смята се, че Светлана Цихановская е победила единствения постсъветски лидер, когото Беларус е познавал, а нейното опозиционно движение е било координирано, мобилизирано и е имало моралната подкрепа на Запада. Но за Ходорковски едно ключово нещо липсвало.

Той каза, че надеждите за промяна в Беларус са приключили в момента, в който опозицията се е отказала от освобождаването на политическите затворници в центъра за задържане на Окрестина в Минск, отчасти защото е лишила натиска за демокрация от импулса и лидерите да довършат отстраняването.

"Ако няма заплаха за насилствена смяна на режима, тогава никоя диктатура няма да си тръгне по собствено желание", каза той. "Ако диктаторът смята, че може да се справи, той ще се опита да се справи и резултатът ще бъде много кръвопролития", каза той.

Насилието може да не е от съществено значение, но "не знам примери за диктаторски режим, без усещането за насилие, който сам по себе си би казал "ще си тръгнем".

Той приема разбирането, че границите на мирния протест за въвеждане на промяна в Русия може да нямат подкрепата на международната общност и всеки натиск за промяна на Русия трябва да бъде решаващ.

Книгата на Ходорковски цитира възгледа на Карл Маркс, че никога не трябва да си "играете" на въстание. Веднъж започнала, възможността трябва да се грабне и доведе докрай.

Както по време на бунта на Пригожин, той каза, че правоприлагащите органи ще трябва да направят крачка назад и най-активната част от обществото ще трябва да се опита да сломи съпротивата на частите, подкрепящи правителството, които са готови да се противопоставят на народа.

Правителството трябва да бъде тласнато до точка, в която "няма достатъчно сила, за да застане с тези цивилни срещу тях", каза той. "В момента, в който правителството разбере, че другата страна също има ресурси, тогава могат да се проведат преговори."

След Путин?

Бъдещето на Русия след Путин би изисквало бързи действия за консолидиране на нова Русия. Но според Ходорковски това би била непосредствена опасност да се върне към същия тип управление. Той отхвърля всяка идея, предложена от Запада или другаде, че ако "лошият си тръгне и добрият се намеси, всичко ще бъде наред - нищо няма да е наред."

"След две или три години доброто ще се превърне в лошо и Америка отново ще стане враг и ще се върне към това, което беше", каза той, "Президентската фигура в Русия е много опасно нещо".

Премахването на вертикалната власт на Русия в хоризонтална ще бъде радикална промяна.

"Няма друго обществено изживяване", каза той. "Когато седнете на масата и никога не сте виждали нож и вилица, но сте виждали само лъжица. така че хващате лъжицата, дори и да имате парче месо пред себе си", обяснява той.

Книгата на Ходорковски описва неговата визия за обединена Русия, в която властта е прехвърлена в регионите чрез парламентарна република, за която той смята САЩ. да бъде de facto версия, като държавният глава има относително малка власт по държавни въпроси.

"Федерализацията трябва да се случи веднага", каза той, като местните, а не федералните власти ръководят разпределението на ресурсите. "Но две години биха били границата на доверието, което руският народ би дал на една програма за реформи при несигурни обстоятелства. Учредително събрание, нова конституция и свободни избори, необходими за създаването на демократични институции, трябва да се случат бързо."

Ходорковски също вижда, че много хора, участващи в сегашното правителство, биха били от съществено значение за възстановяването на нова Русия, ситуация, различна от предишни промени във властта или лустрация, които елиминират тези, свързани с предишния режим.

Това не е практично, защото само около два милиона руснаци от население от 140 милиона имат професионалните умения да управляват държава. По-голямата част от съдебната система също ще трябва да остане.

"Можем да оставим на федералните власти много ограничен брой правомощия", каза той, "Напълно възможно да балансираме правомощията във федералните провинции на субекти с местно самоуправление."

Заглавието на книгата му е намигване към филма от съветската епоха "Да убиеш дракона", в който герой осъзнава, че за да се отървеш от дракона на някой друг, трябва да създадеш свой собствен, метафора за това как Ходорковски вярва, че цикълът на автокрация в Русия може да бъде счупен.

Той смята, че е трудно да се прогнозира кога Путин ще напусне властта, но това ще се случи. "Най-вероятно той ще напусне властта едва когато умре", каза той и добави, че е "важно да сме подготвени за разцеплението в неговия кръг" и да можем "да използваме ситуацията, когато възникне".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase