Снимка: архив, БГНЕС

Русия планира да построи военноморска база на брега на Черно море в сепаратисткия регион на Грузия Абхазия, заяви пред руския в. "Известия" след среща с руския президент Владимир Путин лидерът на региона, предаде Ройтерс.

Самообявилият се за президент на подкрепяния от Русия сепаратистки регион Аслан Бжания каза, че е било подписано споразумение за установяване на постоянна военноморска база в региона на Очамчира.

"Подписахме споразумение и в близко бъдеще ще има постоянна военноморска база на руския военноморски флот в Очамчирска област", заяви Бжания пред "Известия". "Целта на всичко това е да бъде повишено нивото на отбранителните способности както на Русия, така и на Абхазия и този тип взаимодействие ще продължи", каза още той. "Има и неща, за които не мога да говоря", добави Бжания.

Русия призна Абхазия и друг сепаратистки регион, Южна Осетия, за независими страни през 2008 г., след като руски войски отблъснаха опит на Грузия да си възвърне контрола над Южна Осетия в продължила пет дни война, която приключи на 12 август 2008 година.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че вследствие на украински атаки Русия е изтеглила по-голямата част от Черноморския си флот от неговата основна база в анексирания Крим. Агенция Ройтерс отбелязва, че за момента не е получила отговор от Русия на свое запитване за коментар на тази информация.
(БТА, Владимир Арангелов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase