Снимка БГНЕС, архив

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека публикува нов доклад за военните престъпления и нарушенията на правата по време на войната в Украйна.

Докладът съдържа данни, събрани от международната комисия от 1 февруари до 31 юли 2023 г. Той документира престъпления, извършени както от руски, така и от украински войници, пише БГНЕС.

От 56 украински военнопленници, интервюирани от комисията, 51 описват изтезания в руски плен. От 26 интервюирани руски военнопленници, 12 разказват за изтезания.

През въпросния период са регистрирани шест убийства на украински военнопленници и нито едно убийство на руснаци в плен на украинските въоръжени сили. Проучването също така отбелязва, че от началото на войната на 24 февруари 2022 г. 25 руски военнопленници и 21 украински военнопленници са убити или загинали в резултат на мъчения в плен – споменават се само документирани случаи.

Комисията на ООН регистрира и престъпления срещу цивилни. Между 1 февруари и 31 юли са документирани 1028 смъртни случая на цивилни, включително 47 деца. Докладът подчертава, че действителните числа може да са много по-високи. 64% от тези случаи са във фронтови територии - в Запорожка, Херсонска, Харковска и Донецка области.

Задържане на украински цивилни

От началото на войната комисията е установила около хиляда случая на принудително задържане на украински цивилни, включително отвличания. 80 украинци са загинали на места, където са били незаконно задържани и по телата им има признаци на насилие. От украинска страна са регистрирани 33 случая на незаконно задържане, главно по подозрение за сътрудничество с руската армия.

На територията, контролирана от Украйна, се съобщава за случаи на тормоз и насилие срещу свещеници и енориаши на Украинската православна църква под опеката Московската патриаршия. В окупираните от Русия територии и в анексирания Крим руските власти преследват както тези духовници, така и на Украинската православна църква на Киевската патриаршия, а също така продължават преследването на Свидетелите на Йехова - тяхната църква се счита за екстремистка организация в Русия.

ООН подчертава, че данните, представени в доклада, може да са непълни, особено по отношение на нарушения от страна на Русия, тъй като нейните власти не искат да допускат наблюдатели в окупираните територии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase