Снимка БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин посочи заместник на загиналия Евгений Пригожин начело на частната военна компания "Вагнер". Това е пенсионираният полковник Андрей Трошев (61 г.), който бе близък до основателя на "Вагнер" и бивш командир в частната армия.

На среща снощи със зам.-министъра на отбраната Юнус-Бек Евкуров и с Трошев, руският президент обяви, че последният отговаря за доброволческите отряди, които отново ще се включат във войната.

"При последната ни среща говорихме за това, че се заемате със сформирането на доброволчески подразделения, които могат да изпълняват различни бойни задачи, основно в зоната на специалната военна операция. Вие самият бяхте в такава част преди повече от година и сте наясно, знаете кои въпроси трябва да се решат предварително, за да може бойната работа да върви по най-добрия и успешен начин", каза Путин.

Андрей Трошев, известен с позивната Седой (Сивокосия), е полковник от запаса, бивш кадър на руското външно министерство, ветеран от войната в Чечения и участник в руските военни действия в Сирия, заради което е обект на санкции от ЕС. Бил е изпълнителен директор във "Вагнер" и приближен на Пригожин, но е сред хората от "Вагнер", които не са подкрепили бунта през юни.

В момента Трошев работи в руското министерство на отбраната, съобщи прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

Във фокуса на срещата между Путин и Трошев е било интегрирането на бойците от "Вагнер" в редовната руска армия. След смъртта на Пригожин Путин разпореди наемниците да се закълнат във вярност към Русия.

В Кремъл вече говорят и завръщането на ЧВК "Вагнер" в зоната на бойните действия в Украйна, макар да не дават еднозначен отговор. "На този въпрос може да отговори само министерствота на отбраната. Затова ви съветвам да питате там", заяви Песков на репортерите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase