Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отправи предупреждение за климатичната криза, като заяви: "Човечеството отвори портите на ада", предаде Анадолската агенция. "Ужасяващите горещини имат тежки последици, разтревожените земеделски стопани наблюдават как реколтата е отнесена от наводненията, горещините пораждат болести, а хиляди хора бягат от страх, докато бушуват исторически пожари", каза Гутериш на срещата на върха за амбициите в областта на климата в централата на ООН в Ню Йорк.

Срещата на върха има за цел да ускори глобалните действия в областта на климата на правителствата, бизнеса, финансите, местните власти и гражданското общество, като демонстрира общ ангажимент за преминаване към икономика, основана на възобновяемата енергия.

Отделно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш информира Съвета за сигурност, че войната на Русия в Украйна изостря геополитическите конфликти и разногласия, застрашава стабилността на региона, засилва опасенията за ядрен риск и предизвиква значителни разногласия в развиващия се многополюсен свят, съобщи „TVP World”.

Украинският президент Володимир Зеленски присъства лично за първи път на годишна среща на Общото събрание на ООН, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Преди началото на заседанието посланикът на Русия в ООН Василий Небензя се обяви против това Зеленски да говори пред 15-те членове на Съвета, който този месец се председателства от Албания.

"Искам да уверя нашите руски колеги и всички тук, че това не е война от страна на албанското председателство", заяви пред Небензя министър-председателят на Албания Еди Рама. "За това има решение. Ако сте съгласни, ще спрете войната и президентът Зеленски няма да вземе думата", добави Рама.

Съветът за сигурност на ООН се състои от 15 държави, от които 5 (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция) са постоянни членове, а 10 са непостоянни, избирани в състава му за две години. По-рано генералният секретар на световната организация Антонио Гутериш заяви, че повечето страни от ООН признават необходимостта от реформиране на Съвета за сигурност. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде разширен не за сметка на западните държави, а за сметка на представителите на Азия, Африка и Латинска Америка.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Съветът за сигурност на ООН вече не работи за гарантиране на глобалната сигурност, а вместо това е арена за стратегически конфронтации на петте постоянни членки. Обръщайки се към годишната среща на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Ердоган допълни, че Турция смята неотдавнашните събития в Северен Кипър - в които мироопазващите сили на ООН се опитаха да блокират изграждането на жизненоважен свързващ път - за "проява на тази празна институционална структура, която не осигурява нито справедливост, нито доверие". "Трябва незабавно да преструктурираме институциите под покрива на ООН, отговорни за осигуряването на световния мир, сигурност и благоденствие", заяви Ердоган. "Трябва да изградим архитектура за глобално управление, която е способна да представи всички произходи, вярвания и култури в света", добави той. По време на речта си Ердоган отново повтори често повтаряния си лозунг за реформа на ООН: "Светът е по-голям от пет държави", като визира непредставителния характер на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, които имат право на вето.

Ефективността на Съвета за сигурност беше поставена под въпрос в условията на неотдавнашни кризи, особено след като Русия започна войната си срещу Украйна преди близо 19 месеца. Русия, един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност, е обвинявана, че използва правото си на вето, за да блокира резолюции, свързани с Украйна. Другите постоянни членове на съвета са САЩ, Обединеното кралство, Франция и Китай.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен използва заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което присъства и руският му колега, за да обвини Москва в престъпления срещу човечеството в Украйна, предаде АФП. "Русия ежедневно извършва военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна", заяви Блинкен на сесията, на която говори и украинският президент Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски се изправи директно срещу Русия в Съвета за сигурност на ООН, като осъди инвазията на Кремъл в страната му като "престъпна" и призова Москва да бъде лишена от правото си на вето в ООН, предаде АФП.

Зеленски, за първи път след началото на войната, беше в една и съща стая с руски официален представител. "По-голямата част от света признава истината за тази война", каза украинският президент. "Това е престъпна и непровокирана агресия от страна на Русия срещу нашата нация, целяща да заграби територията и ресурсите на Украйна". Украинският държавен глава призова ООН да лиши Русия от правото ѝ на вето в Съвета за сигурност, като определи това като жизненоважна реформа, която едновременно с това ще насърчи по-голямо представителство на развиващите се страни в ООН, където подкрепата за Украйна е вяла. "Правото на вето в ръцете на агресора е това, което вкара ООН в задънена улица", каза Зеленски.

"Невъзможно е да се спре войната, тъй като всички усилия са подложени на вето от агресора ", добави той.

Президентът повтори украинската позиция, че правото на вето принадлежи на бившия Съветски съюз - един от победителите във Втората световна война, след която е създадена ООН - а не на Русия, управлявана от Путин.

"За съжаление това място в Съвета за сигурност, което Русия заема незаконно чрез задкулисни манипулации след разпадането на Съветския съюз, е заето от лъжци, чиято работа е да прикрият агресията и геноцида", заяви Зеленски.

Украйна се отказа от своя трети по големина ядрен арсенал. Тогава светът реши, че Русия трябва да се превърне в пазител на тази мощ, продължи Зеленски. Историята обаче показва, че именно Русия заслужава най-масово ядрено разоръжаване. И Русия го заслужава и сега - терористите нямат право да притежават ядрени оръжия.

Но докато ядрените оръжия остават на мястото си, масовото унищожение набира скорост. Русия превръща в оръжия много други неща, които се използват не само срещу нашата страна, но и срещу всички ваши държави. Много конвенции ограничават оръжията, но няма реални ограничения за използването на храната или пътищата като оръжия. Русия е блокирала нашите черноморски и азовски пристанища и продължава да насочва ракети и дронове към дунавските ни пристанища. Тя се опитва да използва като оръжия глобалния недостиг на храна в замяна на признаването на някои, ако не и на всички завзети територии. Русия използва цените на храните и горивата като оръжие.

Отворихме временен морски коридор за износ. Работим за запазване на сухопътните маршрути. Тревожно е, че някои в Европа разиграват солидарността в политически театър - превръщат зърното в трилър. Може да изглежда, че те играят собствените си роли. Всъщност те помагат да се подготви сцената за московските актьори.

Много пъти светът е ставал свидетел как Русия използва енергията като оръжие. Сега заплахата е още по-голяма. Русия използва ядрената енергия като оръжие. Вижте какво направи Русия с нашата атомна електроцентрала в Запорожие - обстреля я, окупира я и сега изнудва другите с изтичане на радиация.

Различни терористични групировки отвличат деца, но никога досега тяхното масовото отвличане и депортиране не е било част от правителствена политика. Не и досега. Откраднатите украински деца в Русия са научени да мразят Украйна. Всички връзки със семействата им са прекъснати. Това е геноцид.

Всяко десетилетие Русия започва нова война. Части от Молдова и Грузия остават окупирани. Русия превърна Сирия в руини. И ако не беше Русия, там никога нямаше да бъдат използвани химически оръжия. Русия почти е погълнала Беларус. Тя заплашва Казахстан и балтийските държави.

На свой руският външен министър Сергей Лавров защити използването на правото на вето от страната му в Съвета за сигурност на ООН като "легитимен инструмент" на международните отношения, предаде АФП. Лавров се обърна към Съвета за сигурност малко след като украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да бъде лишена от право на вето върху войната на Москва срещу нейния съсед.

„Използването на вето е абсолютно легитимен инструмент, заложен в Устава (ООН) с цел предотвратяване на решения, които могат да доведат до разпадане на организацията“, каза Лавров. В речта си, изнесена пред държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, той обвини Запада, че разпалва вътрешни борби в Украйна в продължение на много години, въоръжавайки Киев и тласкайки го към военен конфликт срещу Русия. „Принципът за ненамеса във вътрешните работи е погазван многократно. Лавров заяви, че Русия е отворена за преговори за изход от украинската криза и обвини Зеленски, че отказва да разговаря. „Когато става въпрос за преговори, ние не се отказваме от преговори. Но бих искал да напомня на уважаемия държавен секретар, че президентът Зеленски подписа указ, забраняващ преговори с правителството на Путин. Ако Съединените щати са толкова заинтересовани от тях, мисля, че няма да е много трудно да се даде команда на Зеленски да отмени указа“, добави Лавров.

Руският министър обвини, че отказът на Запада да се ангажира с Русия при равни условия в продължение на много години е довел до настоящата криза в Украйна. „САЩ и техните съюзници не желаят да водят никакъв равноправен диалог с никого“, каза Лавров. „Западът отхвърля на генетично ниво всякакъв вид сътрудничество при равни условия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase