Снимка БГНЕС, архив

Няма присъствие на руски военни кораби в момента в българската икономическа зона в Черно море. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Руските сили са се изтеглили след превантивни действия на българския военноморски флот и НАТО. Към момента рискът за страната ни заради войната в Украйна не е повишен.

Обявената опасна територия е обхващала три четвърти от икономическата ни зона.

"Ние засилихме наблюдението в тия морски пространства. След това се предприеха мерки в колективен формат, т.е. беше повдигнат въпроса на ниво НАТО за да получим подкрепа по отношение на ситуационната осведоменост. От тогава не сме наблюдавали навлизане на руски кораби наближаване в тази зона", обясни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Все още не е ясен произходът на дрона, намерен край Тюленово. Началникът на отбраната отговори и на критиките свързани с действията на екипите при обезвреждането му.

"Наистина кадрите с цигарата, интерпретациите с потника не са удачни и изместиха фокуса от това, че военослужещите в една високорискова ситуация са се справили професионално и отговорно без последствия за екипа, без последствия за граждани или инфрасатруктурата. Хубаво е пушил, не е трябвало да влиза в кадър. Прави му чест, че отива с него този, който поема най-големия риск а не отива да се скрие зад камъка или да сложи защитно облекло", поясни още той.

Още по темата

Министерството на отбраната не е взело окончателно решение къде ще бъде иградена новата инфраструктура за военослужещите от многонационалната бойна група. Според военни експерти от всички обследвани райони най-подходящ е този край Кабиле заради близостта му до полигон, летище, ж.п. гара и морето. По предварителни разчети в новия военен обект ще са разположени между 1 000 и 1 500 души, с възможност за по-голям капацитет.

"Първото предназначение на тези сили които са в осемте страни от източния фланг на НАТО е да възпрат еветруален агресор така че той да не посмее да подеме агресия. Ако все пак реши да предприеме агресивни действия то всички ние да заедно да се отбраняваме , да гарантираме сигурността си и да съхраним териториалната си цялост и суверинитет", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Според него хората няма от какво да се притесняват заради новия военен обект. Изграждането на подобна инфраструктура може да се отрази благоприятно на социално-икономическото развитие на региона. Окончателното решение ще бъде представено и в Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase