Снимка: архив, БГНЕС

Заместник-министърът на здравеопазването на Русия Олег Салагай, който отивал на конференция на Световната здравна организация (СЗО) в Дания, е бил върнат на летището в Копенхаген, съобщи "Политико".

"О. Салагай, държавен секретар и заместник-министър на здравеопазването, трябваше да присъства на това събитие. На летище "Каструп" обаче му беше отказано влизане в Дания", пише руското посолство в Дания в Teлеграм. Осъждайки инцидента, посолството поиска извинение от датските власти.

Според местни медии датското външно министерство разследва въпроса.

Конференцията на СЗО е регионална среща на тема "Прилагане на поведенчески и културни познания за здравето" и се провежда в Копенхаген от 12 до 14 септември.

Отказът идва в резултат на сблъсъкът между Дания и Русия относно броя на служителите, работещи в посолствата на двете страни.

По време на преговорите за издаване на визи за служителите на датското посолство в Москва Русия многократно е подавала искания за издаване на визи в Копенхаген, за да напълни руското посолство там с "недекларирани агенти" или шпиони, заяви датският външен министър Ларс Льоке Расмусен пред информационния сайт DR по-рано този месец.

Сега руското посолство в Копенхаген има срок до 29 септември да съкрати персонала си до петима дипломати и 20 души административен и технически персонал, за да го приведе в съответствие с датското посолство в Москва, добави Расмусен.
(БТА, Пламен Йотински)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase