Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин, който говори на пленарната сесия на Източния икономически форум във Владивосток, заяви днес, че според него Украйна може да бъде готова да води разговори за мир едва когато нейните ресурси се изчерпят, предаде Ройтерс.

По думите му Киев обаче ще използва потенциалното прекратяване на огъня, за да се превъоръжи.

Още по темата
Путин повтори твърдението си, че контраофанзивата на Украйна се е провалила и не е довела до "никакви резултати".

Отмяната в Украйна на указа, забраняващ преговорите с Русия, може да е първата стъпка към диалог, подчерта руският лидер.

Президентът на Русия отбеляза, че от 1000 до 1500 руснаци подписват доброволни договори за влизане армията всеки ден. През последните шест или седем месеца 270 000 души са сключили такива доброволни договори, добави Путин.

Западът е започнал да прави опити да представя Русия като "империя на злото" още преди този термин да бъде използван от 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън - може би още през Средновековието, след провалилите се опити за католицизиране, каза той.

Русия и Китай не създават военни съюзи и са приятели не срещу някого, а в интерес на своите народи, добави руският президент и заяви, че Москва и Пекин ще продължават да работят така и занапред.

Путин отхвърли също предположенията, че Армения е скъсала своите връзки с дългогодишния си съюзник Русия и също така обяви, че Ереван на практика е приел суверенитета на Азербайджан над отцепилия се регион Нагорни Карабах.

Арменското ръководство всъщност призна, че Нагорни Карабах принадлежи на Азербайджан, заяви руският президент.

Според Путин икономиката на Русия се нуждае от мигранти, но не е необходим голям приток от тях, ако се въведат нови технологии. В Африка обаче няма да забравят как африканските деца бяха изпращани към Европа в клетки дори и през 50-те години на миналия век, посочи той.

Руският президент отбеляза, че около 160-170 културни дейци, които не са били съгласни с политиката на Русия, са напуснали страната. Талантливите хора, които са заминали в чужбина, е по-добре да се занимават с бизнес там, отколкото да "промиват мозъците" на руските граждани и да пропагандират нетрадиционни ценности, подчерта Путин и добави, че никой не е затворил пътя обратно за руснаците, които са напуснали страната.

Във връзка със забраната руски атлети да участват в летните олимпийски игри в Париж през 2024 г. Путин заяви, че олимпийското движение "деградира" и Москва ще защитава интересите на своите спортисти.
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase