Снимка: БГНЕС

Украинското министерство на външните работи заяви днес, че лидерската декларация от срещата на върха на Г-20 за руското нахлуване в Украйна "не е повод за гордост", предаде Ройтерс, като се позова на изявление във "Фейсбук" на неговия говорител Олег Николенко.

Още по темата

Украйна е благодарна на партньорите, които се опитаха да включат силни формулировки в текста. В същото време, по отношение на агресията на Русия срещу Украйна, Г-20-те няма с какво да се гордее", каза Олег Николенко, говорителка на МВнР на Украйна.

"Ясно е, че участието на Украйна (в срещата на Г-20 - бел. ред.) би позволило на страните да разберат по-добре ситуацията", написа той.

На своята годишна среща в Делхи лидерите на 20-те най-развити държави (Г-20) приеха заключителен документ, който засягаше най-наболелите проблеми на съвремието и международния ред.

В него лидерите на Г-20 осъдиха използването на сила в Украйна за териториални придобивки, без да назовават Русия. Позовавайки се на „войната в Украйна“, в документа се казва, че „всички държави“ трябва „да се въздържат от заплахата или използването на сила, за да търсят териториални придобивки срещу териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на която и да е държава“. Нямаше изрично споменаване на Русия, за разлика от заключителния документ на Г-20 от Бали миналата година, в което се цитира резолюция на ООН, осъждаща „най-категорично агресията на Руската федерация срещу Украйна“.

Въпреки това съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан приветства приетата формулировка. „От наша гледна точка това върши много добра работа“, каза той пред репортери. Формулировката затвърждава принципите, че държавите не могат да използват сила за териториална печалба, че използването на ядрени оръжия е „недопустимо“ и „справедливият мир трябва да се основава на принципите на Хартата на ООН, включително на принципите на суверенитета и териториалната цялост“, каза той. „Атаките срещу гражданска инфраструктура, включително мрежова инфраструктура, трябва да спрат“, добави Съливан.

Индия като домакинът на срещата балансираше по дипломатическо въже заради в Украйна. Тя съчетаваше традиционния си съюз с Москва, която е доставчик на по-голямата част от оръжейния внос, а сега е източник на евтин петрол, с членството си в Четворката заедно със САЩ, Япония и Австралия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase